De rechtbank van Amsterdam heeft vrijdag de 30-jarige Ephraïm S. op vrije voeten gesteld omdat zijn eventuele straf niet hoger zal uitvallen dan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten. De man wordt verdacht van ontucht met leerlingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste woensdag nog vijf jaar cel tegen de man, die werd verdacht van herhaaldelijk gepleegd ontucht met een aantal leerlingen van de orthodox-joodse scholengemeenschap Cheider in Amsterdam-Buitenveldert.

De rechtbank laat met deze beslissing weten deze strafeis niet te volgen.

S. gaf tot medio 2012 les op het Cheider, toen in de zomer van dat jaar de eerste meldingen van misbruik over S. binnenkwamen bij de school.

Een van de slachtoffers vroeg een medeleerling om voetbalplaatjes uit de klas van S. te halen, omdat hij zelf niet naar binnen durfde. Die vertelde dat verhaal op zijn beurt aan zijn vader, die werkzaam was op het Cheider. Uiteindelijk gaf het slachtoffer toe te zijn misbruikt.

In de maanden daarna volgden meerdere aangiften die uiteindelijk leidden tot de verdenking van zes gevallen van ontucht. De kinderen legden volgens het OM, gedetailleerde en betrouwbare verklaringen af.

Het OM acht ontucht met vier van hen, allen jongens, bewezen en kwam daarom tot de strafeis van vijf jaar.

Voorarrest

De rechtbank laat echter weten dat als S. veroordeeld zou worden, deze straf niet hoger dan ruim anderhalf jaar zou uitvallen; de tijd dat de man in voorlopige hechtenis vastzit. Hij is daarom op vrije voeten gesteld.