Koning Willem-Alexander heeft geen aandelen in bedrijven die het predicaat Koninklijk hebben. Dat valt sinds donderdag te lezen op de website van het Koninklijk Huis. 

Het impliceert ook dat de koning geen aandelen bezit van Koninklijke Shell, waarover sinds jaar en dag in binnen- en buitenland verhalen, geruchten en berichten circuleerden.

Dat hij geen aandelen bezit is geen recente ontwikkeling, aldus een toelichting van de Rijksvoorlichtingsdienst. Dat de tekst nu is geplaatst, is "om onduidelijkheid te voorkomen in verband met vragen die er over opkwamen''.

"Het predicaat wil niet zeggen dat het betrokken bedrijf leverancier is of een andere relatie heeft met het Koninklijk Huis", aldus de uitleg op de website. Er wordt niet vermeld of andere leden van het Koninklijk Huis aandelen hebben (gehad). 

Shell

Bij een recent bezoek voor de VN aan Nigeria werd koningin Máxima in de media aangemerkt als 'de grootste aandeelhouder van Shell'. Ze zou haar aandelen hebben geërfd van schoonmoeder koningin Beatrix.

Eind januari zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer naar aanleiding van de discussie over de rol van Shell bij de gaswinning in Groningen, dat de koninklijke familie openheid van zaken moest geven over eventuele belangen in de oliemaatschappij.

De oliemaatschappij is onderdeel van deze discussie omdat de gaswinning, die wordt gedaan door dochteronderneming de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), in de provincie voor schade aan de huizen zorgt. 

Aanvraag

Van de koning en eerder van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix, is vaak gezegd en geschreven dat zij groot aandeelhouder waren van Shell. Toen wettelijk werd bepaald dat aandeelhouders die meer dan 5 procent van een bedrijf bezaten dat moesten opgeven, en de Oranjes buiten beeld bleven, verstomden de berichten echter niet.

Bedrijven die het predicaat 'Koninklijk' wensen, moeten minstens honderd jaar bestaan alvorens ze een aanvraag kunnen indienen. Koninklijk zijn onder meer Ahold, DSM, Gazelle, Grolsch, KLM, KPN, Philips, Schiphol en Shell.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!