De 34 mensen die vorig jaar de A7 bij Joure hebben geblokkeerd om een anti-Zwarte Piet-demonstratie te voorkomen, moeten zich verantwoorden voor de rechtbank.

Zij zijn aangeklaagd wegens het opzettelijk versperren van de weg en het hinderen van de demonstratie, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Door de weg te blokkeren hebben de verdachten voor een gevaarlijke verkeerssituatie gezorgd. De bus met demonstranten werd klemgereden en er ontstond een file.

De voorstanders van Zwarte Piet blokkeerden de weg, waardoor demonstranten tegen Zwarte Piet niet konden afreizen naar Dokkum, waar de sinterklaasintocht plaatsvond.

Auto's blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten op A7
57
Auto's blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten op A7

Recht op demonstratie

Het OM verwijt de activisten dat ze een belangrijk recht uit de Grondwet hebben geschonden: het recht op demonstratie. "Wanneer mensen het niet eens zijn met het standpunt waarover wordt gedemonstreerd, zijn er in een democratische samenleving vele manieren om daar uiting aan te geven."

De verdachte die de tegendemonstranten via Facebook had opgeroepen massaal de weg op te gaan, wordt ook aangeklaagd wegens opruiing.

Het OM kondigde vorig jaar al aan een strafrechtelijk opsporingsonderzoek naar de blokkades te starten. Voor de verdachten zijn drie dagen uitgetrokken bij de meervoudige kamer van de rechtbank in Leeuwarden: 6, 7 en 8 juni. Per dag worden de zaken van ongeveer twaalf verdachten behandeld, laat het OM weten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!