De Almeerse VVD'er die eerder bekende naaktbeelden te hebben gestolen uit computers van bekende Nederlanders, wordt uit de partij gezet. De fractievoorzitter van VVD Almere, Hilde van Garderen, meldt aan NU.nl dat de procedure hiervoor in gang is gezet.

De VVD wacht het strafrechtelijk onderzoek in de zaak niet af. Daar is grond voor, omdat verdachte Mitchell van der K. tegen de Almeerse VVD heeft gelogen over de kwestie.

De verdachte vertelde in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen aan de partijtop van de Almeerse VVD dat hij om gezondheids- en gezinsredenen zijn zetel zou moeten opgeven, zegt fractievoorzitter Van Garderen tegen NU.nl.

Van der K. werd eind februari gearresteerd op verdenking van computervredebreuk. Dit kwam bij de partij pas vorige week aan het licht, toen Omroep Flevoland daarover berichtte. Hierna is een melding van de acties van Van der K. gemaakt bij de integriteitscommissie van de VVD.

Naaktfoto's

Van der K. bleek bijna tweehonderd computers te hebben gehackt om op zoek te gaan naar naaktfoto's en video's van vrouwen. Dit lukte in veel gevallen. Dit blijkt uit berichtgeving van de De Telegraaf dinsdag, naar aanleiding van het RTL5-programma Online misbruik aangepakt.

In het programma bekende Van der K. de hacks nadat hij er mee werd geconfronteerd. Hij zei in opdracht te hebben gewerkt en de beelden niet zelf te hebben verspreid. Onder meer de bekende vlogster Laura Ponticorvo en ex-hockeyinternational Fatima Moreira de Melo bleken slachtoffer van de hacks te zijn.

Aangifte

De zaak tegen Van der K. begon te rollen na de aangifte van een vrouw uit Zwanenburg. De verdachte had haar iCloud gehackt en privémateriaal verspreid. Van der K. bleek bij nog minstens 187 andere accounts te hebben ingebroken.

Op zijn computers, telefoons en gegevensdragers werden 30.000 ''privébeelden van derden'' gevonden. De politie kon een aantal slachtoffers identificeren ''omdat zij in de publieke belangstelling staan''. Nog eens dertig van hen deden vervolgens aangifte.