De dood van een nieuwe medewerker na een steekpartij in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal, in februari vorig jaar, was te wijten aan hoge werkdruk en gebrekkig toezicht. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een conceptrapport.

Het conceptrapport werd als eerste ingezien door RTL Nieuws

Tbs-patiënt Michel T. stak de 25-jarige Arndt Otten dood met een schaar. Otten werkte op dat moment nog maar een paar weken bij De Kijvelanden. 

Tijdens de rechtszaak tegen T. werd duidelijk dat hij vlak voor de steekpartij ritalin had gesnoven. Die had hij gekocht van een andere gedetineerde.

De onveilige situatie kon ontstaan door hoge werkdruk als gevolg van een personeelstekort, concludeert de inspectie. Bovendien werd het medicijngebruik in de kliniek niet goed genoeg bijgehouden. Ook op het uitlenen van gevaarlijke voorwerpen was onvoldoende toezicht.

Reorganisatie

Het personeel van de instelling had het bestuur al gewaarschuwd over de hoge werkdruk, die niet genoeg tijd liet om nieuwe medewerkers, zoals Otten, op een behoorlijke wijze in te werken. Desondanks werd besloten een reorganisatie door te zetten. 

De Inspectie Justitie en Veiligheid en Fivoor, de organisatie waar De Kijvelanden toe behoort, willen niet op het rapport reageren tot de officiële publicatie een feit is. Die wordt op z'n vroegst volgende maand verwacht, meldt RTL Nieuws.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!