Vijf mensen zijn donderdag opgepakt tijdens een grote actie tegen illegaal gokken in Den Haag. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en witwassen, meldt het Openbaar Ministerie (OM). 

De groep zou geld hebben verdiend met zogeheten gokzuilen, computers waarop mensen kunnen wedden op sportwedstrijden. Die stonden in winkels, horecazaken, kapsalons en belwinkels.

In totaal werden donderdag elf locaties in Den Haag doorzocht. Politie en justitie werkten samen met onder meer de Belastingdienst, de Kansspelautoriteit en de gemeente. Ook werden in een opslagbox laptops en computers aangetroffen en in beslag genomen, laat het OM weten.

''Achter de gokzuilen gaat een criminele organisatie schuil die een ondermijnend effect heeft op de samenleving'', aldus het OM. Belasting betalen is er niet bij en de illegale winst wordt mogelijk gebruikt voor andere criminele activiteiten. Of er worden bijvoorbeeld panden mee gekocht om het geld wit te wassen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!