De vrouwelijke verdachte van de fatale studentenflatbrand in Diemen heeft bekend dat er brand in haar woning is gesticht om de verzekering op te lichten.

Dit vertelde de officier van justitie donderdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Amsterdam. De 23-jarige Simona I. is van de drie verdachten de tweede die inmiddels een bekentenis heeft afgelegd.

I. heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) een verklaring afgelegd waarin ze heeft toegegeven ''dat ze betrokken was bij het plan om brand in haar woning te stichten met als doel verzekeringsgeld op te strijken''.

Eerder had haar broer Gilermo I. bekend dat hij een van de daders was die de brand heeft aangestoken in de nacht van 18 op 19 juli vorig jaar. Bij de brand in de flat aan de Rode Kruislaan kwam een 27-jarige man om het leven en raakten twee mensen gewond.

Derde verdachte

Naast de broer en zus zit er nog een derde verdachte vast op verdenking van brandstichting, de 26-jarige Rachied V. Een verzoek van de advocaat het voorarrest voor V. te beëindigen wees de rechtbank af. De rechter beargumenteert dat V. verwondingen heeft die lijken op verwondingen die Gilermo bij de brandstichting heeft opgelopen.

Ook Simona blijft de komende drie maanden vastzitten. Het verzoek van haar advocaat om haar vrij te laten met een enkelband vindt de rechtbank nog te prematuur. Haar broer Gilermo was donderdag niet aanwezig tijdens de zitting.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!