Het bestuur van de vereniging Erepeloton Waalsdorp trekt de weigering van te dikke mensen als erewacht bij de komende herdenking op de Waalsdorpervlakte in. Afgelopen week ontstond ophef nadat uit de notulen van de vereniging was gelekt dat dikke mensen niet meer welkom zouden zijn als erewacht. 

Iedereen "met het hart op de goede plaats" is welkom om in de erewacht te staan tijdens de komende herdenking, heeft het bestuur zondag laten weten.

Over de eerdere weigering van dikkere mensen zegt het bestuur dat ze niet goed met die situatie is omgegaan. "Wij zijn de laatsten om mensen uit te sluiten. Van oudsher willen wij juist dat onze erewacht een afspiegeling is van de maatschappij", zo stelt voorzitter Vincent van Gaal. 

De uitsluiting van dikkere mensen als erewacht was volgens de vereniging het gevolg van klachten binnen de eigen organisatie. De klachten zouden echter verkeerd geïnterpreteerd zijn en eerder moeten worden gezien als een waarschuwing. Zo zou het dragen van het uniform als erewacht een probleem kunnen worden wanneer mensen te dik zijn. 

Het bestuur zegt de commotie te betreuren en hoopt dat die geen negatieve invloed zal hebben op de stille tocht op 4 mei.