De rechtbank Noord-Nederland heeft vrijdag fors lagere straffen uitgedeeld aan drie mannen die terechtstonden voor een woningoverval met dodelijke afloop in het Drentse Gees. Dit na een ernstige fout van het Openbaar Ministerie (OM). 

De voormalig officier van justitie heeft in deze zaak doelbewust een verklaring van een getuige bij het strafdossier gevoegd, "terwijl zij wist dat daarin aantoonbare onjuistheden stonden". Dit meldt de rechtbank in de uitspraak. 

De straffen vallen fors lager uit dan wat het OM geëist had: twee verdachten, de geweldplegers, krijgen beiden twaalf jaar cel. De derde overvaller, Yero V. (22), krijgt zes jaar celstraf. Justitie wilde straffen van vijftien en dertien jaar voor hen. 

De zaak tegen een vierde verdachte, de 25-jarige Fidan J., is niet-ontvankelijk verklaard als gevolg van de vormfout. Tegen de man was twaalf jaar cel geëist, maar de rechtbank oordeelt dat hij "zeer waarschijnlijk een tijd ten onrechte in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht". 

Bewoner

De overval vond plaats in de vroege ochtend van 30 juni 2016. De 69-jarige bewoner verzette zich hevig. De overvallers mishandelden hem zwaar en bonden hem vast met snoeren, tape en kleding.

Kort na hun vertrek overleed hij. Zijn vriendin werd gedwongen geld uit een kluis te halen. Hoeveel de daders hebben buitgemaakt, is nooit duidelijk geworden. De vrouw heeft de overval overleefd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!