De toeslag voor de Intercity Direct tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda wordt in de daluren 1 euro goedkoper. De prijs daalt 42 procent van 2,40 euro naar 1,40 euro.

De afgelopen maanden rekende de NS helemaal geen toeslag buiten de spits. Dat was het gevolg van een boete die de NS vorig jaar kreeg wegens ondermaatse prestaties van de Intercity Direct in 2016. Het boetegeld werd op deze manier teruggegeven aan reizigers.

Na 8 april is de pot leeg en gaat de nieuwe kortingsregeling in. Daluren zijn de uren tussen 9.00 en 16.00 uur, vanaf 18.30 tot 06.30 uur en weekend- en feestdagen.

Omdat de spoorwegen verwachten dat het aantal reizigers op de lijn verder zal toenemen, komt er in december één trein per uur bij tussen Amsterdam en Rotterdam en vice versa. Nu rijdt in beide richtingen nog vier keer per uur een IC-Direct.

Als het haalbaar is, wil NS later alle Intercity Direct-treinen van een zevende rijtuig voorzien. Zowel de technische aspecten als de kosten worden nog onderzocht.

Uitval

De IC-Direct viel de afgelopen jaren te vaak uit, kwam te laat en bood te weinig zitplaatsen. Volgens de NS gaat het inmiddels beter. Volgens cijfers kwamen reizigers eind vorig jaar in 83 procent van de ritten op tijd aan. Dat is net voldoende om aan de ondergrens te voldoen.

IC-Direct werd in het leven geroepen na het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra, die van het spoor werd gehaald wegens onoverkomelijke problemen.

België

Het wordt dus drukker op de hoge snelheidslijn, waarvan ook de Thalys en de Eurostar gebruik maken. NS laat vanaf deze maand ook de intercity naar Brussel een keer per uur over de hsl rijden. De trein krijgt er bovendien een rijtuig bij.

Daarnaast wordt de trein naar Brussel een stuk duurder. De prijs van een weekendretour gaat van 55 euro naar 94 euro, meldt de Volkskrant. De reistijd tussen Amsterdam en Brussel wordt wel een half uur korter. 

Ook de prijs van een ritje naar Antwerpen gaat met 70 procent omhoog van 27 naar 47 euro. Voor tickets die een week van tevoren worden geboekt, stijgt de prijs met 25 procent to 34 euro. 

 De snellere trein naar België, de Beneluxtrein, gaat ook over het traject van de Fyra rijden. Hierdoor worden Breda en Antwerpen direct met elkaar verbonden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!