De Amsterdamse Noord-Zuidlijn gaat definitief op 22 juli rijden. De metro, die Amsterdam-Noord met de Zuidas verbindt, zal wel met een aangepaste dienstregeling gaan rijden.

Dat hebben de betrokken partijen donderdag besloten.

Eerder was het nog onduidelijk of de Amsterdamse metro op 22 juli ging rijden. Volgens deskundigen moet er nog veel gebeuren voordat de nieuwe metrolijn Amsterdam-Noord met de Zuidas kan verbinden. Zo zouden de betrokken organisaties onvoldoende op elkaar zijn afgestemd. De deskundigen hadden de gemeente daarom geadviseerd om de openingsdatum van 22 juli nog niet vast te leggen.

De betrokken partijen zeiden donderdag dat ze er vertrouwen in hebben dat dit nu op een veilige manier kan. "It giet oan, maar de vlag gaat nog niet uit", laat vervoerswethouder Pieter Litjens van Amsterdam weten. "Dit blijft een project dat tot het allerlaatste moment razend spannend is."

De Noord/Zuidlijn is af: De opvallendste cijfers
105
De Noord/Zuidlijn is af: De opvallendste cijfers

Kinderziektes

Vervoersbedrijf GVB waarschuwt dat reizigers rekening moeten houden met kinderziektes, zoals verstoringen, die zich naar verwachting "zeker in het eerste half jaar'" voordoen.

Aanvankelijk was het de bedoeling in de spits twaalf keer per uur te rijden, maar dat wordt nu tien keer per uur. In de avonduren gaat de metro om de zeven tot acht minuten. De gemeente deed vorige maand al een voorstel tot het terugbrengen van de frequentie om onder meer de veiligheid te kunnen garanderen.

Testreizigers

Vanaf 22 juli moet blijken hoe de Noord-Zuidlijn functioneert in samenhang met het bestaande netwerk. Dat kan niet vooraf worden getest. Het vervoersbedrijf verwacht dat dit niet probleemloos zal verlopen en houdt rekening met problemen in de actuele reisinformatie bij verstoringen of het tijdelijk uitvallen van een metro of de gehele lijn. 

De komende tijd test het GVB de metrolijn met testreizigers.

Haalbaarheid

Begin dit jaar concludeerden deskundigen na een onderzoek naar de haalbaarheid van de startdatum dat er nog veel moest gebeuren voordat de metro kan gaan rijden. De betrokken partijen zeiden donderdag dat ze er vertrouwen in hebben dat dit nu op een veilige manier kan.

De Maatschappij Voor Beter OV noemt het ''voorbarig'' om vast te houden aan 22 juli als startdatum. Storingen zijn zeker in het begin niet uit te sluiten en bij uitval door storingen is er te weinig alternatief openbaar vervoer, meent de reizigersclub. Ze roept het GVB, dat binnenkort de zeggenschap krijgt over de nieuwe metrolijn, op om tot uitstel te besluiten als de technische problemen niet op tijd zijn opgelost.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!