De hogesnelheidstrein van Eurostar vanuit Londen is woensdagmiddag voor het eerst in Amsterdam gearriveerd. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er een directe treinverbinding is tussen de twee hoofdsteden.

Vanaf woensdag rijdt er twee keer per dag een directe trein vanuit station Londen St. Pancras naar Amsterdam en een trein met overstap vanuit Amsterdam via Brussel. Vanuit Brussel-Zuid kunnen reizigers na paspoort- en veiligheidscontroles overstappen op de Eurostar naar de Britse hoofdstad.

Deze overstap is noodzakelijk omdat er nog geen paspoortcontroles plaats kunnen vinden op de Nederlandse stations, maar wel op de Britse stations. Daardoor is een directe treinverbinding vanuit Londen naar Amsterdam wel mogelijk.

Voor de controles in Nederland moeten enige aanpassingen worden gedaan aan stations Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Deze aanpassingen zijn pas mogelijk nadat een nieuw verdrag hierover tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk van kracht is geworden. Naar verwachting gaan deze afspraken eind 2019 in.

Snelheid

De Eurostar brengt passagiers in 4 uur en 40 minuten van Amsterdam Centraal naar Londen. De terugreis duurt ongeveer 3 uur en 1 minuut. De treinen kunnen een snelheid bereiken van driehonderd kilometer per uur.

Momenteel zijn er ook plannen voor een derde dagelijkse trein naar Londen. De goedkoopste tickets voor een enkele reis van Nederland naar Londen gaan 40 euro kosten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!