Het Duitse leger heeft woensdag de luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61 onder Nederlands bevel geplaatst. De officiële overdracht was woensdag op de legerbasis in het Limburgse Vredepeel.

De Duitse eenheid bestaat uit ongeveer 300 militairen, die in het Duitse Todendorf blijven werken.

De militairen uit Duitsland komen onder Nederlands bevel te staan om de banden tussen Nederland en Duitsland op het gebied van Defensie aan te halen. 

Minister van Defensie Ank Bijleveld en de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen waren bij de overdracht aanwezig.

"De versteviging van de samenwerking kan niet op een beter moment komen. Overal om ons heen, bezigen partijen steeds stevigere taal en breiden ze hun arsenalen uit", zei Bijleveld. "Dit Defensiepact is de enige manier om ons te beschermen tegen dreigingen als de toegenomen beschikbaarheid van bemande én onbemande vliegtuigen en explosieve projectielen."

Nederland en Duitsland plaatsten al eerder militairen onder elkaars bewind. In 2014 werden zo'n 2.000 Nederlandse luchtlandingstroepen onder Duits bevel geplaatst en in 2016 gingen Nederlandse en Duitse patrioteenheden samenwerken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!