De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft woensdagmiddag even na 12.00 uur de 600 kilogram zware zeemijn, die eind januari werd aangetroffen in het IJ bij Amsterdam, tot ontploffing gebracht.

Eerder op de dag werd de mijn boven water gehaald en onder begeleiding van de politie en Rijkswaterstaat vervoerd naar het Markermeer, waar de bom tot ontploffing is gebracht door de EOD.

Door de verplaatsing van de zeemijn kon er even geen verkeer over de Schellingwouderbrug en was ook de Zeeburgertunnel korte tijd dicht. Dat laatste leidde tot file op de ringweg A10 en veel klachten van automobilisten.

EOD brengt historische zeemijn tot ontploffing in Markermeer
35
EOD brengt historische zeemijn tot ontploffing in Markermeer

Vondst

De 600 kilo wegende bom, in het Duits Luftmine of Wohnblockknacker genoemd, werd tijdens baggerwerkzaamheden in januari in het IJ gevonden. Hier lag hij al sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens recent onderzoek zijn er geen aanwijzingen dat er meer explosieven liggen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!