Drie meisjes van destijds vijftien jaar oud zijn dinsdag veroordeeld tot jeugddetentie voor het neersteken van een eveneens vijftienjarige leeftijdsgenoot bij metrostation Postjesweg vorig jaar juli. De rechtbank oordeelt dat zij alledrie schuldig zijn aan poging tot doodslag.

De aanleiding van het steekincident was een langer lopende ruzie op sociale media tussen twee groepen meisjes.

De tieners hadden bij het metrostation afgesproken om te praten. Hier onstond een vechtpartij, waarbij het 15-jarige slachtoffer drie keer in haar borst, buik en heup werd gestoken.

Kort na de steekpartij heeft de politie twee verdachten opgepakt, de derde verdachte werd een dag later aangehouden. Het is niet duidelijk wie van de drie het slachtoffer heeft gestoken. Volgens de rechtbank zijn zij echter alledrie schuldig aan poging tot doodslag, omdat zij met zijn drieën gewapend op haar zijn afgegaan.

Twee van hen zijn dinsdag veroordeeld tot zes maanden jeugddetentie en een verplicht behandeltraject van een jaar. Wanneer zij hier onvoldoende aan meewerken, krijgen zij nog een jaar jeugddetentie opgelegd. Het derde meisje krijgt 240 dagen jeugddetentie en een verplicht behandeltraject.

Schadevergoeding

Het drietal moet hiernaast 1.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Dit is 3.000 euro minder dan zij zelf had geëist.

Volgens de rechtbank heeft zij echter, ondanks dat ze letsel heeft opgelopen, ook zelf een rol gehad in "het organiseren van de ontmoeting". Zo had zij zelf ook een mes meegenomen naar metrostation Postjesweg. 

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!