Vijf personen die actie voeren tegen het beleid dat wordt gevoerd voor de zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen, zijn aangehouden. Dit gebeurde nadat een hek bij het bezoekerscentrum van het natuurgebied bij Lelystad werd opengebroken.

Het vijftal is overgebracht naar het politiebureau. De recherche zoekt uit waar de ze precies van worden verdacht. Andere demonstranten die door het opengebroken hek het terrein van het bezoekerscentrum zijn opgegaan zijn daar weggehaald, meldt de politie.

In totaal protesteerden zondag volgens een politiewoordvoerder zo’n twee- tot driehonderd mensen bij het gesloten bezoekerscentrum. Na de arrestaties en het terughalen van betogers keerde de rust volgens een politiewoordvoerder terug.

Het hek, dat er was neergezet om ervoor te zorgen dat mensen niet makkelijk het gebied in kunnen, wordt gerepareerd en de demonstranten konden buiten het hek verder met hun actie.

Voer

Omstreeks 14.00 uur was het grootste deel van de demonstranten volgens de politiewoordvoerder weg. Een aantal is echter blijven hangen, heeft zich "in plukjes" verspreid en gooit voer over het hekwerk, aldus de zegsvrouw. Rond 16.30 uur was de bijvoeractie afgelopen.

Bijvoeren mag eigenlijk niet, maar een woordvoerder van Staatsbosbeheer geeft aan dat daarvoor nu niet wordt beboet om verdere escalatie te voorkomen. Staatsbosbeheer adviseert mensen overigens niet zelf bij te voeren, omdat dat een averechts effect zou hebben voor de gezondheid van de dieren.

Langzaamaanactie

Eerder op de dag zorgden zo’n twintig demonstranten met een langzaamaanactie volgens de politie voor verkeershinder en gevaarlijke situaties op de A6 bij Almere.

De actievoerders in tien tot vijftien voertuigen, waaronder vooral auto’s en een enkele vrachtwagen, kregen van de politie daarom het verzoek via binnenwegen verder te rijden. Volgens de politiewoordvoerder gaven ze gehoor aan die oproep.

Volgens de ANWB ontstond door de actie, die maar korte tijd duurde, zo’n drie kilometer file. Die file is inmiddels weer opgelost.

Kritiek

De afgelopen tijd was er veel kritiek over hoe wordt omgegaan met de herten, konikpaarden en heckrunderen in de Oostvaardersplassen. In de winter gaan in het gebied veel dieren dood omdat ze niet mogen worden bijgevoerd.

Critici wijzen er onder meer op dat de dieren niet naar elders kunnen trekken om voedsel te zoeken, aangezien er hekken om het gebied heen staan. Vanwege de onrust en mensen die de dieren zelf gingen voeren, besloot de provincie Flevoland toch bij te voeren.

Bijvoeren

Staatsbosbeheer blijft de dieren bijvoeren totdat er weer voldoende voedsel is in de Oostvaardersplassen. De boswachters voeren dagelijks bij op tien plekken. De hoeveelheid hooi neemt steeds licht toe. Momenteel gaat het om twee hooibalen per voerplek.

Twee onafhankelijke dierenartsen hebben afgelopen maandag een bezoek gebracht aan het natuurgebied. Dit gebeurde nadat de provincie Staatsbosbeheer vroeg om hen mee te laten kijken bij het bijvoeren van de grote grazers. De dierenartsen concludeerden dat het bijvoeren door Staatsbosbeheer "goed en met beleid gebeurt".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!