Vier leden van het landelijk bestuur van Satudarah komen op vrije voeten. De rechtbank in Zwolle schorste de hechtenis van vier van de vijf bestuursleden vrijdag.

Dat meldde de rechtbank in een tussenbeslissing in de strafzaak. De leden mogen zich gedurende de strafzaak niet bemoeien met de motorclub. Ook mogen de bestuursleden niet in 'clubkleding' de straat op en moeten ze paspoorten inleveren. De vier worden zaterdagmiddag op vrije voeten gesteld.

Volgens het OM hebben Paul M. (48), Angelo M. (41), Xanterra M. (44), Michel B. (52) en penningmeester Redouan I. (41) het voor het zeggen bij Satudarah. Het OM hield de overkoepelende bestuursleden al verantwoordelijk voor deelname aan een criminele organisatie. 

Satudarah hield zich volgens de officier van justitie bezig met onder meer afpersing en drugshandel. Vrijdag maakte het OM in de rechtbank in Zwolle bekend dat de vijf bestuursleden ook verdacht worden van het witwassen van circa een half miljoen euro.

Oostenrijk

Michel B. ontbrak vrijdag als enige bij de zitting. Hij werd eerder dit jaar in Oostenrijk opgepakt en zit nog vast in Innsbruck. Hij blijft voorlopig nog vastzitten. Het OM was hiervan op de hoogte, maar stuurde desondanks de uitnodiging voor de zitting naar het huisadres van B. in Duitsland.

''Als bekend is dat hij daar verblijft dan lijkt het vrij simpel even een briefje naar Innsbruck te sturen'', zei de rechtbankvoorzitter daarover. De rechtbank verklaarde de dagvaarding tegen B. ongeldig. Daarom werd zijn zaak vrijdag niet verder behandeld, wat een vertraging tot gevolg heeft.

Bewuste keuze

Het OM heeft naar eigen zeggen de bewuste keuze gemaakt om de dagvaarding niet naar B. in Oostenrijk te sturen, maar naar zijn huisadres in Duitsland. Dit was omdat zij "de Oostenrijkse overleveringsprocedure niet willen frustreren".

Bad standings

Het bestuur van Satudarah is volgens het OM betrokken bij vele 'bad standings' ofwel het uitbannen van voormalige leden. Mensen die de club uitgezet worden, moesten 5.500 euro betalen en hun motor inleveren. Alleen hiermee zouden de verdachten in korte tijd al meer dan een ton verdiend hebben.

Daarnaast houdt het OM de verdachten onder meer verantwoordelijk voor een aanval op leden van een rivaliserende motorclub op het Indonesische Bali in augustus 2016.

De advocaten overwegen zestig tot zeventig getuigen op te roepen, onder wie enkele woonachtig in Indonesië. Ze verzochten de rechtbank hun cliënten op vrije voeten te stellen. Daarover beslist de rechtbank vrijdag eind van de middag.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!