Reduan B., de doodgeschoten broer van de nieuwe kroongetuige Nabil B., had gekozen voor een 'beperkte vorm van beveiliging'.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) aan NU.nl.

Reduan B. kreeg sinds afgelopen vrijdag een 'beperkte vorm' van beveiliging, zegt het OM. "Vorige week zijn er gesprekken gevoerd met de familie van de kroongetuige en daarbij hebben we verschillende voorstellen voor beveiliging gedaan. Reduan B. heeft zelf gekozen voor beperkte maatregelen", aldus een woordvoerder van het OM.

Wat de beperkte beveiliging precies inhoudt en waarom het slachtoffer daarvoor gekozen heeft wil het OM niet zeggen. Ook over de beveiliging van andere familieden wil het OM verder niets kwijt. 

Kroongetuige

Het OM presenteerde Nabil B. vorige week als nieuwe kroongetuige in een reeks liquidaties en liquidatiepogingen in Amsterdam en Utrecht. Hij heeft belastende verklaringen afgelegd tegen kopstukken van de zogeheten mocro-maffia. 

Hij geldt als verdachte in het onderzoek naar de liquidatie van Hakim Changachi, die op 12 januari vorig jaar in Utrecht werd doodgeschoten. De moord was volgens het OM een vergissing. De groep had een ander slachtoffer op het oog. B. heeft verklaard dat Ridouan Taghi de opdrachtgever is geweest.

Nabil B. werd volgens zijn advocaten vanuit zijn eigen groep ernstig bedreigd. Hij "neemt zijn verantwoordelijkheid en accepteert de vérstrekkende gevolgen voor hem en anderen", aldus zijn advocaten nadat het OM bekend had gemaakt dat het een deal met hem had gesloten.

Bijeenkomst

Naar aanleiding van de liquidatie is donderdagmiddag de Amsterdamse driehoek van burgemeester, OM en politie bijeengekomen. Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben ze de zaak besproken en informatie uitgewisseld.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!