De voorlopige hechtenis van Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender, is opgeschort. Wel moet Otto een enkelband dragen en moet hij zijn paspoort inleveren. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten.

De vijftigjarige verdachte uit Bergen op Zoom zit al ruim anderhalf jaar in voorarrest en verblijft sinds eind augustus in streng regime in de gevangenis in Vught. Hij wordt verdacht van onder meer witwassen, afpersing en bedreiging.

Otto komt op 5 april op vrije voeten. De rechtbank zegt dat dit gebeurt in verband met de duur van de voolopige hechtenis en het feit dat alle getuigen inmiddels zijn gehoord. Hierdoor is de onderzoeksgrond komen te vervallen. Hij zal gevolgd worden met een gps-systeem. Het gevaar op recidive wordt volgens de rechtbank voldoende ingeperkt door de schorsingsvoorwaarden.

Otto heeft sinds enige dagen twee nieuwe advocaten. Hij wordt verdedigd door Niels van Schaik en Sanne Schuurman.

De verdachte moest eerder deze maand op zoek naar een nieuwe advocaat omdat Louis de Leon was gestopt. Volgens De Leon is Klaas Otto geestelijk niet in staat om zijn proces te volgen omdat hij een posttraumatische stressstoornis en een depressie zou hebben. Zijn pogingen om de strafzaak op te schorten, mislukten.

Van Schaik stelde eerder deze week dat hij zich nog aan het oriënteren was en dat hij nog tijd nodig heeft om zich in te werken. Wel maakte hij bekend dat hij donderdag een poging zou doen om Otto uit de gevangenis te krijgen, dat lijkt nu dus gelukt te zijn.

Motorclubs: Wie heeft ruzie met wie?
74
Motorclubs: Wie heeft ruzie met wie?

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!