De 600 kilogram zware zeemijn die eind januari werd gevonden in het Amsterdamse IJ wordt volgende week verplaatst.

Dat heeft de waarnemend burgemeester van Amsterdam besloten na overleg met Rijkswaterstaat, EOD, Havenbedrijf Amsterdam en de politie.

De zeemijn zal op 4 april onder water worden behandeld. Daarna kan hij worden vervoerd in de richting van het IJsselmeer. Daar zal de EOD de Duitse mijn tot ontploffing brengen. De gemeente verwacht dat deze operatie tussen de 10 en 12 uur zal duren, waarvan 1,5 uur op het Amsterdamse IJ. Bij slecht weer, wordt uitgeweken naar donderdag 5 april.

Tijdens de operatie geldt er een veiligheidszone van 150 meter. Volgens de gemeente zullen omwonenden beperkt overlast ondervinden van de operatie. Het scheepvaartverkeer op het IJ wordt tijdelijk stilgelegd en omliggende woningen en bedrijven worden niet ontruimd. 

Tweede Wereldoorlog

De 600 kilogram zware zeemijn ligt sinds de Tweede Wereldoorlog in het IJ. De Duitse mijn is tijdens baggerwerkzaamheden in januari boven water gekomen. Volgens recent onderzoek zijn er geen aanwijzingen dat er meer explosieven liggen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!