Tegen eigenaar Johannes N. en vier bemanningsleden van de Urker viskotter waarop vorig jaar juni bijna 261 kilo cocaïne werd gevonden, zijn voor de rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen geëist tot zes jaar. 

Ook moet N. wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft zijn viskotter inleveren.

De hoogste strafeis was voor de 37-jarige Montenegrijn Dalibor D. (37). Hij zou door de opdrachtgevers zijn ingevlogen om de viskotter Z181 naar de plek te manoeuvreren waar de drugs moesten worden opgepikt. Eigenaar N. (31) hoorde drie jaar cel tegen zich eisen.

In de eis tegen N. hield de aanklager er rekening mee dat hij de smokkel heeft bekend en dat hij schipper Tiemen Klaas W. (39) en bemanningslid Marcin R. (42) heeft overgehaald om mee te doen. Ook woog het OM het miljoenenverlies mee dat N. lijdt doordat hij zijn kotter kwijtraakt.

Als de rechtbank die vordering van de kotter afwijst, dan komt er wat justitie betreft voor N. een jaar cel bij.

Bedreigd

N. zei eerder maandag dat hij ''al jarenlang werd bedreigd" en onder druk gezet door criminelen om drugs te gaan smokkelen, voordat hij afgelopen jaar onder de dreiging bezweek. Hier was volgens de officier van justitie nauwelijks bewijs voor.

Uit telefoongegevens zijn wel aanwijzingen van dreigingen gevonden, meldt het OM dinsdag. Maar deze zouden van voor het drugstransport zijn waar de zaak om gaat. 

''Het lijkt er eerder op dat N. in de klem is komen te zitten", aldus de aanklager, ''en in dat verband is het jammer dat hij niet wil zeggen wie hem zo onder druk heeft gezet. We zien aan hem: als je eenmaal in het net zit, dan kom je er bij de grote mannen in de onderwereld niet zomaar uit."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!