Advocaat Nico Meijering is woest over de suggestie van de politie dat er een plan was om zijn cliënt Surailie I. te bevrijden. Meijering spreekt van "grove leugens" en is "razend".  

Dat zegt de raadsman tegen NU.nl na een bericht in Het Parool.

De politie bracht maandagavond een persbericht naar buiten waarin stond dat de recherche onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) maatregelen had getroffen om een vluchtpoging van de 35-jarige I. te voorkomen.

I. werd in 2017 veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een liquidatie op een dancefeest in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam in mei 2013. Zowel het OM als de verdachte gingen hier tegen in beroep.

Dinsdag werd tijdens een regiezitting duidelijk dat verrassend genoeg beide partijen afzagen van hoger beroep. Zowel het OM als Meijering wilden geen toelichting geven op deze beslissing.

Volgens de politie zou I. in eerste instantie aanwezig zijn bij de zitting en tijdens het transport van of naar het gerechtshof worden bevrijd. Nadat hij op de hoogte werd gebracht van het plan zou hij van zijn aanwezigheidsrecht hebben afgezien. Volgens Meijering is dit pertinent niet waar. "Hier worden feiten omgekeerd", aldus de advocaat.

Scoren

"Ik heb het Openbaar Ministerie zelf laten weten dat mijn cliënt niet aanwezig zou zijn en daarop werd ik gebeld door een rechercheur die enigszins verbaasd was. Of ik zeker wist dat mijn cliënt niet zou komen. Toen werd ik op de hoogte gesteld dat er een bevrijdingsplan zou zijn."

Er zou volgens Meijering worden afgezien van het versturen van een persbericht en hij was dan ook zeer verbaasd toen dit alsnog gebeurde. "Het is een grove leugen van de politie die probeert te scoren met dit soort berichten en ik verwacht dat dit wordt rechtgezet."

De politie zei maandag dat in de gevangenis waar I. zit, ook telefoons zijn gevonden die over een muur waren gegooid. Die zouden vermoedelijk voor de verdachte bestemd zijn en worden onderzocht. "Ik weet hier niks van en daarnaast worden er dagelijks telefoons over muur gegooid", voegt Meijering hieraan toe.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!