De politie is gedeeltelijk aansprakelijk voor de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in 2011 in Alphen aan den Rijn. Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag geoordeeld dat letselschade en overlijdensschade te wijten is aan het korps. 

Meer dan vijftig eisers, onder wie slachtoffers en nabestaanden van het schietincident, hebben hiermee recht op een schadevergoeding. Ze verwijten de politie het ten onrechte verstrekken van een wapenvergunning aan de schutter Tristan van der Vlis. 

De rechtbank wees eerder de vorderingen af. Wel werd in het vonnis erkend dat de politie fouten heeft gemaakt door de wapenvergunning te verstrekken aan Van der Vlis, die toen al kampte met psychische problemen. 

"De norm dat een vergunning moet worden geweigerd bij vrees voor misbruik, is juist bedoeld om burgers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van zulk misbruik", aldus het hof. "Het hof vindt dus dat de politie wel aansprakelijk is."

Ridderhof

Omdat de schade niet rechtstreeks is veroorzaakt door de vergunningverlening, wordt schadevergoedingsplicht echter beperkt tot letselschade en overlijdensschade. De hoogte van de schadevergoeding moet nog nader worden bepaald. 

John Beer, advocaat van de eisers, noemt de uitspraak "een groot succes" voor de nabestaanden. In een reactie aan NU.nl stelt de advocaat dat uit een eerste inventarisatie blijkt dat de schadevergoeding voor de eisers in de miljoenen gaat lopen. "We hopen en verwachten dat we er in goed overleg met de verzekeraar van de politie uit gaan komen."

De politie maakt nog niet bekend of de gang naar de Hoge Raad wordt ingezet, omdat eerst het vonnis nog bestudeerd moet worden. 

Op 9 april 2011 schoot de 24-jarige Van der Vlis vijf mensen dood in winkelcentum Ridderhof, hij verwondde er zeventien en pleegde vervolgens zelfmoord. Een zesde slachtoffer kwam om het leven als gevolg van een hartaanval tijdens het incident.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!