Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen vier minderjarige jongens werkstraffen geëist tot 180 uur voor openlijk geweld tegen een homostel in Arnhem. Dat gebeurde op de vroege zondagochtend van 2 april vorig jaar op de Nelson Mandelabrug. 

De zaak trok landelijk veel aandacht, omdat de aanval zou zijn gericht op de seksuele geaardheid van de slachtoffers.

Maar volgens de officier van justitie zijn er geen aanwijzingen dat discriminatie het motief is geweest voor het geweld. Wel zijn er volgens de aanklager discriminerende woorden gebruikt tijdens het incident.

Het geweld zou zijn begonnen met opmerkingen over en weer, waarbij de verdachten zich grievend uitlieten over de seksuele geaardheid van het stel. Verder is er onvoldoende bewijs dat een van de slachtoffers, die meerdere tanden kwijtraakte, is geslagen met een betonschaar.

Minderjarige verdachten

De zitting vond plaats achter gesloten deuren, omdat de verdachten toen het incident plaatsvond minderjarig waren. De jongens zijn nu 17 en 15 jaar oud. 

Een van de zeventienjarigen is volgens de aanklager schuldig aan het plegen van openlijk geweld met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg bij een van de slachtoffers. Tegen hem werd 180 uur geëist.

De andere twee 17-jarigen hoorden voor openlijk geweld 120 uur werkstraf en de jongste verdachte 120 uur, waarvan 20 voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Flauwe grap

De advocaat van de verdachten sprak volgens Omroep Gelderland voor de rechtbank van een "flauwe grap". Zijn minderjarige cliënten zouden niet de bedoeling hebben gehad de homo's te slaan. Zij stellen zelfs dat één van de twee aangevallen mannen zou zijn begonnen met het gevecht.

Het viertal zou tegen de twee homo's, die een frietje in hun hand zouden hebben gehad, hebben gezegd "mag ik ook een hapje?". Daar zouden de twee slachtoffers agressief op hebben gereageerd.

Vies en flikker

Advocaat Sidney Smeets, die de twee homo's bijstaat, toonde zich eerder al zeer ontstemd dat het Openbaar Ministerie het vermeende homofobe karakter van de mishandeling niet mee nam in de eis.

"Mijn cliënten kwamen de jongens tegen en zijn uitgescholden voor homo, flikker en vies omdat zij zichtbaar homo waren", zegt Smeets. "Zij zijn achtervolgd en door de jongens mishandeld."

Het COC en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie hebben onlangs afgesproken dat anti-LHBT-geweld harder zal worden bestraft. Volgens de homobelangenorganisatie voelen LHBT zich in Nederland onveilig, omdat incidenten met een mogelijk homofoob karakter vrijwel nooit tot een veroordeling leiden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!