Twee mannen die worden verdacht van een poging tot liquidatie in Utrecht blijven vast tot aan de inhoudelijke behandeling van hun zaak. Dat heeft de rechtbank maandag bepaald tijdens een inleidende zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De zaak tegen het tweetal, Jerrel Z. en Marciano D., houdt verband met de moord op Hakim Changachi. Hij werd op 12 januari vorig jaar in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. Bij vergissing, meent het Openbaar Ministerie (OM).

Z. en D. werden twee dagen later na een wilde achtervolging door de politie aangehouden. Volgens het OM maakte het tweetal deel uit van een moordcommando, dat op weg was het eigenlijke doelwit Khalid H. te liquideren.

Vorige week maakte het OM bekend dat het een deal heeft gesloten met een kroongetuige Nabil B., die rechtstreeks bij deze zaak betrokken is geweest. Hij zit sinds september vorig jaar vast voor betrokkenheid bij de vergismoord op Changachi en het voorbereiden voor de poging tot moord op het eigenlijke doelwit. 

Gewetensnood

B. heeft de afgelopen maanden verklaringen afgelegd over meerdere liquidaties, pogingen tot moord en voorbereidingen voor moord. Hij wijst Redouan T. aan als de opdrachtgever voor de moord op Khalid H.. 

"Hij heeft niet alleen over zichzelf verklaard, maar ook over zijn opdrachtgevers en andere betrokkenen", aldus het OM. B. zou dit uit gewetensnood gedaan hebben. Hij was goed bevriend met de familie Changachi.