De politie Den Haag gaat onderzoek verrichten naar de zelfmoordpoging die een 65-jarige man donderdag in de Tweede Kamer deed. Er wordt onder meer gesproken met getuigen om "een goed beeld te krijgen van wat er is gebeurd".

Na dit onderzoek wordt pas besloten of de man strafbare feiten heeft begaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

De 65-jarige man uit Groenlo verlaat vrijdag het ziekenhuis. Hij heeft geen blijvend letsel overgehouden aan zijn daad. De cannabisactivist sprong van de publieke tribune met een voorwerp om zijn nek dat was vastgebonden aan de tribune.

Het incident leidde tot veel opschudding in de Tweede Kamer; de Kamer werd ontruimd en de vergadering werd voor de rest van de dag geschorst.

Paniek in Kamer na zelfmoordpoging op tribune
1
Paniek in Kamer na zelfmoordpoging op tribune

Bivakkeren

De 65-jarige activist bivakkeerde sinds eind januari voor het gebouw van de Tweede Kamer om actie te voeren tegen de criminalisering van cannabis. Volgens zijn goede vriend en mede-actievoerder is het doel "de planten uit het strafrecht te halen en terug te geven aan de mensen en de aarde".

Hij vervolgt naar verwachting op korte termijn weer zijn protestactie op het plein voor de Tweede Kamer, laat een goede vriend weten. De activist werd vorig jaar december veroordeeld voor het bezit van wietplanten, maar kreeg geen straf opgelegd. 

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn 'Zelfmoord? Praat erover'. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl