De strafzaak tegen voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven - die vastzit in Thailand - kan nog steeds niet beginnen. De rechtbank in Breda heeft besloten dat Van Laarhoven bij de behandeling van zijn eigen zaak aanwezig moet kunnen zijn.

Van Laarhoven zit sinds 2014 in een Thaise gevangenis, omdat hij daar is veroordeeld omdat hij geld heeft verdiend met coffeeshops in Nederland.

In Nederland is Van Laarhoven een van de hoofdverdachten in de strafzaak tegen de coffeeshopketen die hij heeft opgericht. Samen met de drie andere leidinggevenden wordt hij beschuldigd van witwassen, oplichting, belastingfraude en deelname aan een criminele organisatie.

Volgens advocaat Sidney Smeets, die Van Laarhoven vertegenwoordigt, moet het Openbaar Ministerie (OM) zich nu gaan inspannen om de Nederlander zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen middels een uitleveringsverzoek.

Heldere opdracht

"Wij herkennen ons daar niet in", zegt een woordvoerder van het OM tegen NU.nl. "Voor zover wij weten is nu de enige mogelijkheid dat Van Laarhoven in Thailand een verzoek indient om zijn straf in Nederland te mogen uitzitten. Het is dan aan de Thaise rechtbank om daarover te beslissen."

Advocaat Smeets betwist dit. "Het Openbaar Ministerie heeft nu van de rechtbank een heldere opdracht gekregen. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom het OM daar geen gehoor aan wil geven."

Cassatieverzoek

Het cassatieverzoek in Thailand is naar verwachting in december afgerond. Als dit gebeurd is, kan Van Laarhoven een zogenoemd WOTS-verzoek indienen. Dit betekent dat hij vraagt of hij zijn straf in zijn eigen land mag uitzitten.

De behandeling van dit verzoek duurt naar verwachting ook weer een jaar, zodat Van Laarhoven op zijn vroegst eind 2019 naar Nederland zou kunnen komen.

De omstandigheden in de Thaise cel waar de Nederlander zit, zijn volgens zijn advocaat erbarmelijk. Hij is meer dan veertig kilo afgevallen.

Rechtshulpverzoek

Zowel de Tweede Kamer als de Nationale Ombudsman hebben de afgelopen jaren meerdere malen vraagtekens gezet bij de gang van zaken rond het rechtshulpverzoek van het Openbaar Ministerie in Nederland aan Thailand dat de arrestatie van Van Laarhoven in gang zette.

Voormalig minister van Justitie Stef Blok stelde vorige jaar pas te willen proberen Van Laarhoven naar Nederland te krijgen als de juridische procedure in Thailand is afgerond.