De burgemeester van Voerendaal, Wil Houben, is op 26 februari onderweg naar zijn werk door een gemaskerde man bedreigd met een vuurwapen.

Dat meldt De Limburger woensdag. Het nieuws werd tot woensdag door Justitie bewust niet naar buiten gebracht, om onderzoek te kunnen doen. Uit dat onderzoek blijkt nu dat de man ongeveer twee uur heeft gewacht tot de burgemeester langskwam.

In de krant vertelt Houben wat er gebeurde op de ochtend van 26 februari. "Uit het niets stond ineens iemand met een bivakmuts en een handvuurwapen voor mijn auto en hield me onder schot. Hij kwam steeds dichterbij. Dan weet je instinctief dat het helemaal fout is. Mijn verstand zei rijden, mijn lichaam deed zijn werk", aldus de burgemeester in De Limburger.

Houben zegt zeker te weten dat het een gerichte actie was.

In 2017 werd de auto van een wethouder van de gemeente in brand gestoken na een aantal ingrepen van de politie. Een xtc-lab bij een autohandelaar werd opgerold en in twee woonwagenkampen werden invallen gedaan. Sindsdien zijn de veiligheidsmaatregelen voor ambtenaren verhoogd. In beide gevallen gaat Houben uit van een gerichte actie tegen het gemeentebestuur.

Ollongren

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vindt het "verschrikkelijk dat een burgemeester, iemand die zich 24/7 met hart en ziel inzet voor de inwoners van zijn gemeente, met zulke bedreigingen te maken krijgt. Ik heb hem gebeld en steun hem. Ik ben ook blij te horen dat er aangifte gedaan is."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!