De twee mannen die door het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam worden gezien als de schutters in de zaak van de 'vergismoord' op Djordy Latumahina, Tony D. en Djurgen W., ontkennen dat ze dat zijn. 

Dat bleek tijdens de tweede dag van de behandeling van de dodelijke schietpartij op 8 oktober 2016 in een parkeergarage in Amsterdam-West, waarbij dj Djordy Latumahina werd gedood.

Op deze tweede dag gingen rechtbank en OM in op de verschillende auto's waar de verdachten in rondreden en waar ze op welk moment waren, zowel voor als na het schietincident.

Ulrich B. zou na het schietincident de vluchtauto hebben bestuurd. Hij wilde op de zitting niets zeggen en beriep zich bij alle vragen op zijn zwijgrecht. Dat is opvallend, want volgens De Telegraaf zou de man eerder schriftelijk verklaard hebben de vluchtauto geparkeerd te hebben. 

D. wilde niet zeggen waarom bij hem een zogeheten PGP-telefoon is gevonden. Zulke telefoons zijn populair bij criminelen omdat ze er versleutelde berichten mee kunnen versturen. De man, die geëmotioneerd raakte, zegt dat hij op de bewuste 8 oktober helemaal niet van huis is geweest.

Schietpartij

Dinsdag, tijdens de start van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de zeven verdachten, werd ingegaan op de periode voorafgaand aan de schietpartij in oktober 2016. Het gaat onder meer over het onderlinge contact tussen de mannen.

Het OM toonde bij een eerdere regiezitting een presentatie waarin, aan de hand van verkeersbewegingen van onder meer auto's die zijn gebruikt bij de moord en mobiele telefoongegevens, een link werd gelegd met de verdachten. De rechtbank ging nader in op die ritjes, waaruit bleek dat ze elkaar kenden.

Zo denkt het OM dat de verdachten op 4 oktober een voorverkenning hebben uitgevoerd. 

De mannen zelf zeiden dinsdag volgens AT5 "in de drugshandel te zitten" en daarom een ontmoeting met elkaar te hebben gehad. W. zei woensdag volgens De Telegraaf een tafelblad van de Praxis te willen kopen en daarom in de auto te hebben gezeten.  

Strafeis

De 31-jarige Latumahina werd samen met zijn vriendin en hun dochter op 8 oktober in de auto in de garage onder hun appartementencomplex beschoten. Latumahina overleed ter plekke, zijn vriendin raakte zwaargewond. Hun destijds 2-jarige dochter zat achterin, maar bleef ongedeerd.

De rechter haalde woensdag passages uit het dossier aan, waaruit blijkt dat de vriendin van Latumahina door zes kogels werd geraakt en na het incident uit angst is verhuisd. Het dochtertje had angstaanvallen en moest in therapie.

Op 13 maart zal het OM naar verwachting de strafeis uitspreken. Op 9 mei wordt de uitspraak verwacht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!