Het aantal autodiefstallen dat bij de politie is aangegeven is tussen 2010 en 2017 met 40 procent afgenomen. Echter is het percentage opgeloste autodiefstallen ook gedaald van 11 naar 8 procent. Vooral in Zuid-Limburg en de Randstad worden nog relatief veel auto’s gestolen

In 2017 werden er 8.670 personenauto’s gestolen tegenover 14.450 in 2010. Die daling is iets groter dan bij alle vormen van diefstal. Ook werden er minder spullen gestolen uit auto’s in deze periode: er was een daling te zien van 47 procent. Dit meldt het CBS woensdagochtend.

De vier grote steden en hun aangrenzende gemeenten hebben vaker dan elders in het land te maken met autodiefstal. Ook Limburgers hebben er opvallend vaak last van, onder meer in Maastricht, Heerlen en Valkenburg (bijna zeven op duizend auto's werden gestolen), blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Beveiliging

Maar landelijk gezien neemt het aantal autodiefstallen dus af. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) komt dat voor een belangrijk deel door de verbeterde beveiliging van jongere auto's.

''Twintig jaar geleden kon je een auto met een schroevendraaier openbreken en starten. Tegenwoordig heb je geavanceerde apparatuur nodig om startonderbrekers en alarmsystemen uit te schakelen'', zegt André Bouwman van de AVc.

Volgsystemen

Duurdere auto's zijn tegenwoordig nagenoeg allemaal uitgerust met volgsystemen. Maar die kunnen autodieven uitschakelen met zogeheten 'GPS-jammers'. ''Met zo'n apparaat leg je een soort elektronische deken over de auto waardoor signalen van het alarmsysteem worden verstoord. De auto is dan onvindbaar. Maar de duurdere modellen hebben vaak geavanceerde alarmsystemen.

Bouwman: ''Soms duikt een gestolen auto plotseling weer op in het buitenland omdat het de crimineel toch niet lukte het systeem volledig uit te schakelen.''

Teruggevonden

Uit cijfers van AVc blijkt dat slechts vier op de tien gestolen personenauto's worden teruggevonden. ''60 procent komt dus nooit terug. Vermoedelijk wordt een groot deel van deze auto's, vooral Volkswagen Golfjes en Polo's, uit elkaar geschroefd en in onderdelen verkocht'', aldus Bouwman.

Ook verdwijnt een belangrijk deel van de gestolen auto's naar het buitenland. ''Ze worden op bestelling gestolen en gaan naar Afrika en het Midden-Oosten. Vaak duurdere fourwheeldrives als Land Rover. Daar zitten goed georganiseerde internationale bendes achter.''

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!