Een 35-jarige Pool die in de zomer van 2015 in IJmuiden vrouwen belaagde en voor hun ogen masturbeerde, heeft van de rechtbank in Haarlem conform de eis twee maanden voorwaardelijke celstraf gekregen. Bovendien moet hij een van de slachtoffers 250 euro smartengeld betalen.

Artur Z. veroorzaakte destijds veel commotie in de Noord-Hollands kustplaats. Hij kwam lokaal bekend te staan als de 'rennende rukker'.

De schennispleger joeg vrouwen die alleen op straat waren de stuipen op het lijf door zijn broek te laten zakken en zichzelf - terwijl hij hen strak bleef aankijken - met veel gekreun en gehijg te bevredigen. Vervolgens nam hij de benen. Hij kon uiteindelijk worden ingerekend toen een van zijn slachtoffers hem herkende in een supermarkt.

Volgens de rechtbank heeft de man met zijn "opdringerige uitingen van seksuele aandrang" niet alleen zijn slachtoffers schrik aangejaagd, maar ook voor "brede onrust in de samenleving" gezorgd, getuige de grote media-aandacht die er destijds was voor de zaak.

Ontkenning

Z. was twee weken geleden niet bij de behandeling van zijn zaak en was ook niet bij de uitspraak. Hij zat korte tijd vast en nam na zijn vrijlating de wijk naar zijn thuisland. Van de man is bekend dat hij hier werkte, samen woonde met andere Polen en heeft gezegd dat hij thuis een vrouw en twee jonge kinderen heeft. Bij de politie ontkende hij destijds alles.

De rechtbank zou zijn zaak eind 2016 al behandelen, maar dat kon toen niet doorgaan wegens problemen met het papierwerk. Vanwege de verstreken tijd stelde de rechtbank de proeftijd van de man dinsdag op één in plaats van de geëiste twee jaar.