In een gezamenlijke actie van de gemeente en de politie zijn dinsdag veertig appartementen aan de Houtmankade en de Houtmanstraat doorzocht. Zeven mensen zijn aangehouden op verdenkingen van onder meer witwassen en bezit van harddrugs. 

Het woningblok kwam naar voren vanwege "de bijzondere bewonerssamenstelling, diverse signalen van woonfraude, witwassen, identiteitsfraude en drugshandel", meldt de politie dinsdag. 

Na een doorzoeking, die een groot deel van de dag in beslag nam, zijn uiteindelijk drie mensen aangehouden op verdenking van witwassen. Ook zijn vier mensen opgepakt voor bezit van een kleine hoeveelheid harddrugs. 

In de actie werd ook samengewerkt met de belastingdienst, het Openbaar Ministerie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. 

Woonvoorschriften

In twaalf appartementen werd niet voldaan aan een huisvestingsvergunning voor een sociale huurwoning. In deze gevallen is een dwangsom van 6.500 euro opgelegd. 

Ook was er een persoon die een woning illegaal gebruikte voor zogeheten 'short stay', deze persoon kreeg een boete van 20.500 euro opgelegd. "De gemeente zal nog contact hebben met de huiseigenaren", aldus de politie. 

Tramlijnen

De politie had een deel van de Houtmankade in de Zeeheldenbuurt dinsdag afgezet met blauwe hekken. Tientallen agenten waren aanwezig, evenals medewerkers van de marechaussee.

Door de politieactie reden enkele tramlijnen een andere route, meldt het GVB. Reizigers dienden rekening te houden met een langere reistijd.