Vanaf de zomer mogen instanties zoals de Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en de Marechaussee zelfstandig gebruikmaken van speciale opsporingsmiddelen. Ze deden dit eerder al in samenwerking met de politie.

Dat meldt de Volkskrant. Onlangs is een wet aangenomen waarin staat dat de instanties zelf undercoveracties mogen uitvoeren en verdachten mogen afluisteren. 

Er werd eerder gemeld dat ook de Belastingdienst mag gaan afluisteren, maar dit klopt niet.

Het idee van de wet is om de georganiseerde misdaad beter te kunnen bestrijden op deze manier. De FIOD kan naar eigen zeggen slagvaardiger optreden omdat ze zelfstandig beslissingen kunnen nemen.

Privacy

De Stichting Privacy First laat in de krant weten het niet eens te zijn met de wet. "Dit leidt tot een steeds machtigere, alziende overheid die op eigen gezag burgers kan doorlichten zonder dat zij het doorhebben", aldus stichtingsdirecteur Vincent Böhre in de Volkskrant. 

Het is volgens Böhre ook vreemd dat er zo weinig aandacht aan is besteed door de Tweede Kamer en door de media. 

Opvallend is dat de Inspectie SZW wettelijk gezien ook zelf operaties mag uitvoeren, maar ervoor kiest dit niet te doen. De instantie heeft naar eigen zeggen niet de kennis en de capaciteit om het goed te kunnen uitvoeren en blijft samenwerken met de politie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!