De grote grazers in de Oostvaardersplassen worden tot tenminste eind deze maand bijgevoerd. Dan wordt opnieuw bekeken of bijvoederen nog nodig is, zo heeft de provincie Flevoland bekendgemaakt. 

Staatsbosbeheer liet eerder weten dat de dieren voorlopig extra eten krijgen, maar noemde toen nog geen datum.

Aanvankelijk werden de dieren helemaal niet bijgevoederd, maar omdat dit tot maatschappelijke onrust leidde en actievoerders besloten op eigen houtje de beesten te voeren, besloot de provincie toch tot tijdelijk bijvoeren tijdens de koudeperiode.

De provincie zegt de maatschappelijke bezorgdheid over het dierenwelzijn in het natuurgebied zwaarder te laten wegen dan het advies van de deskundigen die vinden dat de dieren niet moeten worden bijgevoederd.

Onder de grote grazers in het gebied zijn onder andere herten, konikpaarden en Heckrunderen.

Protest

Ondanks het besluit van de provincie om de dieren voorlopig bij te blijven voeren, zal er zondag toch een groot protest plaatsvinden in de buurt van de Oostvaardersplassen. 

Bij het protest worden enkele honderden mensen verwacht. "We vinden dat het beleid moet veranderen en dat het aantal dieren moet worden aangepast. Er zijn genoeg mogelijkheden om de stand te reguleren", zegt Bart Lubbers, een van de initiatiefnemers van het protest. 

"Nu laten ze de dieren eerst hongerlijden en dan worden ze alsnog doodgeschoten. Zoals het nu gaat, mag niet meer gebeuren."