Een 23-jarige vrouw uit Arnhem is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur omdat zij een dodelijk verkeersongeval heeft veroorzaakt in Velp. De vrouw was druk met haar smartphone en zag daarom een 83-jarige vrouw met een rollator die op het fietspad liep, over het hoofd.

De fietsende vrouw botste vorig jaar juni vol op de bejaarde vrouw en viel met haar fiets over haar heen. De vrouw overleed twee dagen later aan haar verwondingen.

Volgens de rechtbank is de vrouw ''te veel en te lang" afgeleid geweest door haar smartphone.

Onoplettendheid

''Het ongeval is daarmee veroorzaakt door aanmerkelijke onoplettendheid van de vrouw en dus aan haar schuld te wijten", aldus de rechtbank in Zutphen.

"Net als op iedere verkeersdeelnemer, rust ook op een fietser de plicht en de verantwoordelijkheid om zorgvuldig en oplettend te zijn in het verkeer."

Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 180 uur geëist, maar de straf valt lager uit omdat dat de vrouw op een fiets reed en niet op een motorvoertuig.

Verbod

In december vorig jaar werd duidelijk dat het kabinet het langdurige voornemen om appen op de fiets wil verbieden. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat er in de verkeerswetgeving wordt vastgelegd dat fietsers die bezig zijn met hun telefoon een strafbaar feit begaan.