Door de brand die donderdagavond is ontstaan in de Deurnese Peel bij Helenaveen is een gebied van vijftien hectare getroffen. De brandweer heeft dat vrijdagochtend gemeld.

De brand ontstond donderdagavond aan de kant van de weg en omdat het moerasgebied slecht bereikbaar is, stond de brandweer machteloos.

Een woordvoerder van de Brandweer Brabant-Zuidoost verduidelijkt dat het moeras dan wel bevroren is, maar dat er verspreid door het natuurgebied ook kuilen van een halve meter diep zijn, waardoor brandweerauto's het gebied niet in kunnen.

Het natuurgebied is, zoals dat heet, gecontroleerd afgebrand.

Brandweer kijkt toe hoe vuur deel Deurnese Peel verwoest
47
Brandweer kijkt toe hoe vuur deel Deurnese Peel verwoest

Smeulen

Het getroffen gebied ligt tussen wegen en water en uitbreiding ligt niet meer voor de hand. Het vuur smeult nog en boswachters waarschuwen als het vuur oplaait en dreigt over te slaan. De brandweer hoopt dat de sneeuwval later op vrijdag de brand definitief dooft. Omwonenden kunnen tot die tijd last hebben van rook.

De exacte oorzaak is nog niet bekend, maar de brandweer gaat uit van menselijke betrokkenheid, al dan niet met opzet.

Het was de tweede keer deze week dat er een grote brand was in de Deurnese Peel. Sinds dinsdagavond woedde er een brand in het natuurgebied die bijna twee dagen duurde.

Blushelikopter

"Door de kou van de laatste dagen is de grond en het gras uitgedroogd en dus kurkdroog", aldus de woordvoerder. "Met een blushelikopter het vuur blussen heeft het geen zin omdat de grond zo droog is dat het het water niet opneemt."

Daarnaast vliegen blushelikopters niet uit bij een temperatuur lager dan min vier graden omdat het water aan boord dan bevriest. 

Helenaveen is niet de enige plek in Nederland met een verhoogd risico op natuurbranden. Vooral in Zeeland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, het westelijk deel van Noord-Brabant en de Kop van Noord-Holland is het bijzonder droog in de natuur. In die gebieden is het onder andere verboden om vuurkorven aan te steken. Ook buiten roken wordt afgeraden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!