De politie heeft een 35-jarige man uit Hoofddorp aangehouden die ervan wordt verdacht op 18 januari een onthoofde pop te hebben geplaatst bij een Islamitische stichting in Amsterdam.

De politie laat weten dat de man bekend staat als iemand die gedreven wordt door ideologische motieven.

De onthoofde pop lag tegen het hek van de Islamitische Stichting Nederland Emir Sultan en werd ontdekt door een medewerker. Het hoofd hing met een touw aan het hek en er lag een briefje bij met een boodschap: "De islam is onlosmakelijk verbonden met brute onthoofdingen", stond op het briefje.

"De islamisering moet stoppen. Ook geen Diyanet megamoskee in Noord, dat verbonden is met dictator Erdogan (sic)."

De politie laat weten dat de man geen verleden heeft als geweldspleger. De verdachte is verhoord. "Het gaat om een misdrijf in de bedreigende sfeer", zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

Verzetsgroep

Vlak na het plaatsen van de pop, stuurde Verzetsgroep Rechts in Verzet een tweet over de actie. "Onthoofding! Geen Megamoskee Amsterdam-Noord, ingezonden protestactie", luidde het bericht.

De politie heeft onderzocht of deze club erachter zat, maar kan niet zeggen of de aangehouden man tot deze groep behoort.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!