Het is uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar en dat levert een hoop ontwikkelingen op in Nederland. In ons liveblog houden we je op de hoogte van de problemen, maar natuurlijk ook van het plezier dat de kou ons oplevert. 

  • Vrieskou zorgt voor overlast
  • Temperatuur langzaam omhoog
  • Geen veerboten naar Texel
  • Vluchten Schiphol vertraagd
  • Schaatsen op meer locaties
donderdag 1 maart 2018 om 16:39
Het nieuws over het koude weer droogt op dus wij sluiten dit liveblog. Bekijk voordat je afsluit nog de mooiste beelden van deze koude donderdag.
donderdag 1 maart 2018 om 16:28
Het Overijsselse dorpje Dwarsgracht werd donderdag volledig overspoeld met auto's. Duizenden schaatsliefhebbers kwamen naar het dorp. De hulpdiensten hadden grote moeite een gevallen schaatser te bereiken door de honderden lukraak geparkeerde auto's. (Foto Hollandse Hoogte)
donderdag 1 maart 2018 om 16:15
Derde marathon op natuurijs in Noordlaren
Na Haaksbergen (woensdag) en Arnhem (donderdag) is vrijdag de derde marathonwedstrijd op natuurijs in Nederland. Willem Hut, marathoncoördinator van schaatsbond KNSB, heeft de baan in Noordlaren in Groningen goedgekeurd. Het ijs is gemiddeld 5 centimeter dik. Om een marathon te kunnen organiseren is minimaal 3 centimeter nodig.

"It gait deur!!!!!!!", meldt De Hondsrug, de ijsvereniging van Noordlaren op Twitter. Het kwam nog niet eerder voor dat in de maand maart marathons op natuurijs plaatsvonden. De vrouwen beginnen vrijdag om 10.00 uur aan een marathon over zestig ronden. De mannen starten een uur later en leggen honderd ronden af.

Simon Schouten schreef woensdag in Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs van dit jaar op zijn naam. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Manon Kamminga. In Arnhem is donderdag vanaf 19.00 uur de tweede marathon.
donderdag 1 maart 2018 om 16:08
Weerman op Brocken werkt bij min 55
De Brocken, met 1141 meter de hoogste berg in het noorden van Duitsland, staat bekend om zijn weerrecords, variërend van Siberische vorst tot windsnelheden van orkaankracht. De combinatie zorgde voor een nieuw hoogtepunt op het hoogste punt van de Harz.

Weerman van dienst Marc Kinkeldey ondervond dat donderdag toen hij naar buiten stapte voor metingen op het dak van het station met vijf verdiepingen. De thermometer wees 'slechts' -19 aan, door rukwinden van 110 kilometer per uur was de gevoelstemperatuur echter -55. "We hebben dezer dagen de koudste werkplek in Duitsland'', was zijn reactie.

Het klimaat op de kale top van de Brocken is te vergelijken met dat in de Alpen op 2200 meter hoogte, maar het waait er meestal veel harder. Toch viel het nog mee, zei Kinkeldey. "Bij orkaan Friederike hebben we hier 205 km/uur gemeten. Toen kon je niet op de been blijven.''
donderdag 1 maart 2018 om 15:32
Meteorologische lente begint met recordkou
Nog nooit sinds het begin van de weermetingen was het op 1 maart zo koud. De laagste maximumtemperatuur werd op de eerste dag van de meteorologische lente gemeten op Terschelling: daar werd het donderdag niet warmer dan -3,8 graden, meldt Weeronline.

In De Bilt werd net geen record verbroken. Met -0,7 graden was het er wel de eerste 'ijsdag' op deze datum sinds 1947, toen het precies even koud was. Dit soort ijsdagen zijn zeldzaam in maart. In totaal zijn er sinds 1901 zestien jaren geweest waarin de temperatuur op een dag in maart het hele etmaal onder het vriespunt bleef.

Met een minimumtemperatuur van 8,5 graden onder nul in De Bilt was woensdag- op donderdagnacht officieel ook de koudste nacht deze winter. In het Groningse Nieuw Beerta werd het met min 9,6 graden het koudst. (ANP)
donderdag 1 maart 2018 om 15:24
Rijkswaterstaat heeft een vaarverbod uitgevaardigd voor de hoofdvaarweg Amsterdam-Lelystad en de Randmeren. Door de harde wind schuiven hier de ijsschotsen over elkaar, wat een veilige vaarroute belemmerd.

De hele ochtend kwamen ijsbrekers op het Markermeer, het IJmeer en de Randmeren in actie om de wateren open te houden, maar nu de vaarcondities verslechteren besloot de dienst een vaarverbod uit te doen.
donderdag 1 maart 2018 om 14:45
Vrouw zakt door ijs op Prinsengracht Amsterdam
Een vrouw is donderdagmiddag door het ijs gezakt op de Prinsengracht in Amsterdam. Het ongeval gebeurde rond 15.15 uur.
Op beelden is te zien hoe een schaatser de vrouw uit het wak probeert te trekken, maar dit lijkt niet te lukken. 

Stadsfotograaf Thomas Schlijper schrijft op Twitter dat hij de vrouw uiteindelijk via een raam van een woonboot uit het water heeft getrokken. Volgens Schlijper is de vrouw nagekeken door ambulancemedewekers. (AT5)
donderdag 1 maart 2018 om 14:23
De naderende oostenwind en het te lage water zorgen ervoor dat Veerboot de Rottem tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog uren vertraging heeft opgelopen. (Hollandse Hoogte)
donderdag 1 maart 2018 om 14:19
Scheepvaart Markermeer stil door ijsschotsen
De scheepvaart op het Markermeer en op de randmeren rond Flevoland ligt voorlopig stil. Rijkswaterstaat heeft daartoe besloten omdat het niet lukt om het water, waaronder de hoofdvaarweg tussen Amsterdam en Lelystad, begaanbaar te houden. "We hebben dat de hele ochtend geprobeerd met ijsbrekers, maar de harde oostenwind drukte ijsschotsen op elkaar en we zien de condities verslechteren", licht een woordvoerder toe.

Meerdere schepen kwamen donderdag vast te zitten in het ijs en moesten door de ijsbrekers worden losgemaakt. Voor zover bekend waren 's middags geen schepen meer in de problemen.

Het vaarverbod geldt in elk geval tot vrijdagmorgen. "Dan gaan we de situatie opnieuw beoordelen."
donderdag 1 maart 2018 om 14:14
NU.nl-lezer Sjaan Verduin maakte deze foto van 'beeldhouwwerken' op het water bij Akersloot (Noord-Holland)
donderdag 1 maart 2018 om 13:24
NU.nl-lezer Jeroen Lievers trotseert de kou op Texel en maakte deze foto.
donderdag 1 maart 2018 om 12:58
Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten
De provincie Flevoland laat de zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen tijdelijk bijvoeren om ze door de extreem koude periode heen te helpen. Daarmee laat de provincie de "maatschappelijke bezorgdheid" over het dierenwelzijn in het natuurgebied tijdelijk zwaarder wegen dan het advies van de eigen deskundigen. Het gaat om herten, konikpaarden en Heckrunderen.

"De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te gaan voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Door het nu tijdelijk overgaan tot bijvoeren wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken'', motiveert Flevoland het besluit. (ANP)
donderdag 1 maart 2018 om 12:50
De Gasunie laat donderdag weten dat het in één etmaal 453 miljoen kubieke meter aardgas heeft vervoerd. Dit staat gelijk aan de totale hoeveelheid elektriciteit die normaal gesproken over een periode van tien dagen door Nederland wordt gebruikt.
donderdag 1 maart 2018 om 12:32
Indrukwekkende dronebeelden van bevroren IJmeer in Amsterdam
Indrukwekkende dronebeelden van bevroren IJmeer in Amsterdam
donderdag 1 maart 2018 om 12:18
Tientallen vluchten Schiphol geschrapt om wind
Het vliegverkeer op Schiphol heeft veel hinder van de sterke oostelijke wind. KLM heeft tot nog toe 39 retourvluchten, naar Europese bestemmingen en terug, geannuleerd omdat minder vliegtuigen kunnen vertrekken. Ook Schiphol zelf waarschuwt voor vertragingen door de weersomstandigheden.

KLM verwacht dat er de rest van de dag nog vertragingen zullen zijn. Meer luchtvaartmaatschappijen hebben last van de wind en hebben vluchten geschrapt. (ANP)
donderdag 1 maart 2018 om 12:17
Het wad op Terschelling (Foto Michiel Rood)
donderdag 1 maart 2018 om 11:58
Op de A4 van Den Haag naar Amsterdam, ter hoogte van Hoogmade, zijn twee rijstroken dicht vanwege ijsvorming. Volgens de ANWB kan de vertraging oplopen tot 30 minuten.
donderdag 1 maart 2018 om 11:14
Luchthaven Genève urenlang dicht door sneeuw
Sneeuwval en gladheid zorgen in Zwitserland voor overlast. De luchthaven van de stad Genève kon vanwege de weersomstandigheden urenlang geen vliegverkeer verwerken. Tientallen geplande vluchten moesten worden geannuleerd.

Genève Aéroport adviseerde reizigers aanvankelijk niet naar de luchthaven te komen en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Het vliegveld meldde in de loop van de ochtend dat weer vliegtuigen kunnen opstijgen. Een woordvoerster zei tegen omroep SRF dat de zware sneeuwval voor problemen zorgde.

Het winterweer zorgt in het Alpenland ook voor overlast op de weg. SRF bericht dat ongevallen op meerdere plaatsen verkeershinder veroorzaakten. In Zürich konden sommige buslijnen niet rijden. Trams moesten worden omgeleid. (ANP)
donderdag 1 maart 2018 om 10:58
Vorst funest voor waterleidingen en -meters
Door de strenge vorst zijn op honderden plaatsen in Nederland waterleidingen bevroren. Monteurs van drinkwaterbedrijven hebben het druk met het vervangen van kapotgevroren leidingen en watermeters. Bij de klantenservice van Vitens, met 5,6 miljoen klanten het grootste drinkwaterbedrijf, staat de telefoon roodgloeiend. "Om kwart over elf vanmorgen hadden we al 579 telefoontjes gekregen, fors meer dan normaal'', vertelt een woordvoerster.

"De snerpende oostenwind in combinatie met de vorst zorgt voor veel schade.'' Evides, dat onder meer Rotterdam en Zeeland van water voorziet, kreeg donderdagochtend vijfhonderd meldingen binnen. "Tien tot twaalf keer zoveel als normaal. Alle beschikbare monteurs zijn aan het werk'', aldus een woordvoerster. Problemen ontstaan vooral in ruimtes die niet goed zijn geïsoleerd of tochten, vertelt ze.

De drinkwaterbedrijven geven volop tips om het niet zover te laten komen. "Zorg dat de ruimte waar de watermeter zich bevindt warm blijft. Laat bijvoorbeeld af en toe de gangdeur openstaan, controleer goed op tochtgaten en pak de meter in met een deken of bubbeltjesplastic'', adviseert de woordvoerster van Evides.

Waterputten isoleren en buitenkranen afsluiten en aftappen voorkomt ook problemen. Als leidingen toch bevriezen, valt daar soms nog wel iets aan te doen. "Probeer eerst om de leiding of watermeter met een föhn te ontdooien", luidt het advies van Brabant Water. Het Brabantse drinkwaterbedrijf meldt desgevraagd dat de gevolgen van de vorst daar tot nu toe wel meevallen. "We hebben maar een kleine verhoging van het aantal storingen. Onze buitenwerkzaamheden hebben we wel aangepast. Met deze kou kunnen we geen leidingen vervangen en schoonspoelen." (ANP)
donderdag 1 maart 2018 om 10:51
In Zuiderwoude (Noord-Holland) wordt al volop geschaatst. (Foto Neeltje Meerem)
donderdag 1 maart 2018 om 10:43
De Utrechtsebaan eerder op donderdagochtend, toen Rijkswaterstaat druk bezig was de weg ijsvrij te maken nadat er een waterleiding was gesprongen. (Foto ANP)
donderdag 1 maart 2018 om 10:24
Ook waterpeil Zeeland flink gezakt
In navolging van het water in de Maas bij Rotterdam is ook het waterpeil in Zeeland flink gezakt. Zowel op de Oosterschelde als de Westerschelde en in verschillende kanalen en havens is het peil extreem laag. Fietsen, scheepswrakken en resten van oude bebouwing zijn droog komen te liggen.

Boswachter Thomas van der Es van de Biesbosch constateerde dat "de hoogwatervloedlijn van een paar weken geleden nog zichtbaar is. Nu raakt de Biesbosch 'al' zijn water kwijt."

De scheepvaart op de Waddenzee heeft ook problemen. "Vanwege de voorspelde lage waterstanden is de mogelijkheid om de haven van zowel Nes als Holwerd te bereiken de komende dagen beperkt. U dient rekening te houden met stremming en vertraging", laat veerdienst Wagenborg weten.
donderdag 1 maart 2018 om 10:02
FNV: Bouwvakker niet op steiger met deze kou
Veel bouwbedrijven laten hun personeel ondanks de extreme kou gewoon doorwerken. Dat meldt de FNV, die zegt veel telefoontjes te krijgen van klagende bouwvakkers. De bond wil in de cao vastleggen dat bouwplaatsen voortaan op slot gaan bij een gevoelstemperatuur van min 6 graden.

"Het voorkomt dat je als werknemer zelf naar de baas moet stappen, dat er discussie ontstaat over hoe erg het nou eigenlijk is, en dat mensen tegen elkaar worden uitgespeeld'', aldus Janna Mud, sectorhoofd FNV Bouwen & Wonen. "Je stuurt je mensen met dit extreme weer toch niet de steiger op? Volkomen onverantwoord en schandalig.''

In de bouw-cao staat volgens de bond nu nog dat werkgever en werknemer bij deze gevoelstemperatuur samen een beslissing moeten nemen. (ANP)
donderdag 1 maart 2018 om 09:58
Hoewel de eerste schaatser zich al op de Amsterdamse grachten heeft gemeld, blijft de politie in Amsterdam waarschuwen vooral niet aan het ijs te komen omdat het nog te onveilig is.
donderdag 1 maart 2018 om 09:51
Verkeer vastgelopen in Zuid-Franse sneeuw
Duizenden mensen zijn in het zuiden van Frankrijk vast komen te zitten in het verkeer als gevolg van hevige sneeuwval en de gladheid. Op Twitter klaagt een gezin dat ze in de nacht van woensdag op donderdag op de autosnelweg A9 in de omgeving van Montpellier vrijwel tot stilstand zijn gekomen. "We zijn in dertien uur tijd één kilometer opgeschoten."

In de streek van Montpellier is 20 tot 30 centimeter gevallen. De hele streek is verlamd door het winterweer. De autoriteiten hebben in de nacht een aantal gestrande mensen onderdak geboden. In grote delen van het zuiden Frankrijk is het erg koud. Op het strand van Nice aan de Côte d'Azur ligt ook sneeuw.
donderdag 1 maart 2018 om 09:49
Ook de KLM meldt dat vluchten vanaf Schiphol zijn vertraagd en enkele geannuleerd als gevolg van het weer. Volgens KLM is er beperkte banencapaciteit door het weer, waardoor minder vluchten kunnen vertrekken. Daarnaast zijn er op luchthavens elders in Europa, zoals in het Verenigd Koninkrijk, ook problemen door vorst en wind, waardoor vluchten vanaf Schiphol niet of later pas naar deze luchthavens kunnen vertrekken.
donderdag 1 maart 2018 om 09:45
Sporten in de kou? Volgens Sportzorg.nl hoeft de vorst je niet de weerhouden om buiten wat lichaamsbeweging te krijgen, maar je moet wel goed opletten. Onderkoeling en letsels zijn mogelijke risico’s, en zeker als je een minder goede conditie hebt.

Als je met dit weer bijvoorbeeld gaat hardlopen, kleed je dan warm maar functioneel aan. Zo wordt een outfit van drie lagen aangeraden. Een eerste en tweede laag van lichte isolerende stof - thermisch ondergoed is een goede optie - en een derde laag om tijdens je rustpauze of bij wind en regen aan te trekken. Zorg ook dat je kleding bij langdurige inspanning regelmatig vervangt zodat het zijn functie niet verliest door opname van zweet of vocht.
donderdag 1 maart 2018 om 09:40
Geen veerboten tussen Den Helder en Texel
De veerdienst van en naar Texel vaart niet vanwege de harde oostenwind en de zeer lage waterstand. "De veerdienst is momenteel gestremd tot circa 15.00 - 15.30 uur", twittert TESO, dat de veerdienst tussen Den Helder en Texel onderhoudt.

TESO geeft ook het advies om weg te blijven van de veerhavens omdat de kou er snijdend is.
donderdag 1 maart 2018 om 09:33
De zon komt op nabij de Nijkerkersluis. IJsbrekers proberen er het water bevaarbaar te maken en houden. (Foto ANP)
donderdag 1 maart 2018 om 09:27
Op Schiphol kunnen door de vorst en wind minder vluchten landen op en opstijgen. Reizigers wordt geadviseerd de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden. Volgens de persvoorlichting van de luchthaven is er niks bekend over vertragingen en annuleringen.
donderdag 1 maart 2018 om 09:20
Extreem laag water bij Rotterdam
Rotterdam kampt met een extreem lage waterstand op zee en op de Maas. Oorzaak is de harde oostenwind. Volgens Rijkswaterstaat is het waterpeil gezakt tot 1.53 meter onder NAP. En dat is sinds 1972 niet meer voorgekomen.

Om het rivierwater binnen te houden, sluit Rijkswaterstaat tot en met het weekeinde de Haringvlietsluizen.