Hugo Klynstra, de niet-erkende zoon van prins Carlos, mag de naam en titel van zijn vader dragen. Dat oordeelde de Raad van State woensdag.

De 21-jarige Klynstra mag zich Zijne Koninklijke Hoogheid Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme gaan noemen. Daarnaast mag hij de titel 'prins' en het predicaat 'Koninklijke Hoogheid' voeren.

Wel moet er nog een zogenaamd koninklijk besluit genomen worden om de naamswijziging officieel te maken.

De wijziging wil echter niet zeggen dat Klynstra nu lid wordt van het huis De Bourbon de Parme. ''Dit is een privéaangelegenheid van het Huis zelf, daar gaat het Nederlandse adelsrecht niet over", aldus de Raad van State.

Hugo Klynstra is in 1997 geboren uit een relatie van de 48-jarige Carlos Javier Bernardo prins de Bourbon de Parme met Brigitte Klynstra. Carlos ontkende zijn vaderschap niet, maar wenste geen familierechtelijke banden met zijn zoon.

Bekijk het oordeel van de Raad van State over Hugo Klynstra
45
Bekijk het oordeel van de Raad van State over Hugo Klynstra

Wettelijk recht

Klynstra maakte in maart 2015 gebruik van zijn wettelijk recht om een naamswijziging te vragen en voortaan de naam Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme te dragen. Hij wilde ook zo ingeschreven worden bij de Hoge Raad van Adel, het adviesorgaan dat de overheid adviseert over adelszaken.

De toenmalig minister van Veiligheid en Justitie had het verzoek van Klynstra ingewilligd, maar Klynstra’s vader Carlos, de oudste zoon van prinses Irene, verzette zich tegen het verzoek. Carlos heeft alle processen tegen de naamswijziging verloren, de Raad van State was zijn laatste kans.

De adel

Volgens de stichting Adel in Nederland ben je van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij. Omdat titel en predicaat met de achternaam zijn verbonden kan adeldom alleen in de mannelijke lijn worden doorgegeven.

Volgens directeur John Töpfer van de stichting kan Klynstra zich nu laten opnemen in het register van de Hoge Raad van Adel die in Den Haag zetelt. Dat betekent niet dat Klynstra hiermee meer privileges krijgt, zegt de directeur.