Door de strenge vorst van de afgelopen dagen, is het enthousiasme om te schaatsen aardig opgelaaid. Sinds zondag zijn overal in Nederland mensen het ijs op gegaan.

Hier vind je een overzicht van websites die je kunt raadplegen om te zien waar je het ijs op zou kunnen. 

De KNSB zegt dat er nogal wat onzekerheid bestaat over de kwaliteit van het ijs en adviseert dus voorzichtig te zijn. Je kan hier twintig tips lezen die de vereniging geeft. Kijk in ieder geval goed uit voor je het ijs opgaat. 

Drenthe

Tientallen ijsbanen in Drenthe zijn open, schrijft RTV Drenthe. Veenoord was een van de plaatsen in de race voor het houden van de eerste schaatsmarathon op natuurijs, maar die eer ging naar de Overijsselse plaats Haaksbergen. RTV Drenthe heeft hier een lijst met alle ijsbanen van de provincie.

Flevoland

Het Waterschap Zuiderzeeland waarschuwt dat veel natuurijs nog onveilig is en roept op het ijs op bepaalde wateren niet te betreden. Wel heeft Flevoland al een aantal natuurijsbanen open. Ook op het Veluwemeer tussen Biddinghuizen en Elburg wordt volop geschaatst meldt de omroep. Hier heeft Omroep Flevoland onder meer een kaart van schaatsplekken in Flevoland.

Friesland

Friesland telt steeds meer begaanbare ijsvlaktes meldt de Leeuwarder Courant. De krant waarschuwt wel dat het ijs nog niet overal veilig is. Bovendien staat het water in veel polders laag waardoor het gras door het ijs komt. De Friesche IJsbond waarschuwt verder voor windwakken die volgens een aantal schaatsers groter zijn dan woensdag. Hier is een kaart te vinden met waar al wordt geschaatst.

Gelderland

Donderdagavond vindt de tweede schaatsmarathon van Nederland plaats in Arnhem. Het startschot is om 19.00 uur. De ijsbaan van ijsclub Thialf is daarom vandaag gesloten voor recreatief gebruik. Omroep Gelderland heeft hier een kaart met andere plekken om te schaatsen. Ook houdt de omroep een ijsblog bij.

Groningen

In Noordlaren kon maandag al geschaatst worden. Deze plek deed ook mee in de race om de eerste schaatsmarathon te faciliteren. Vrijdagmorgen zal hier de derde marathon plaatsvinden. De ijsbaan in Noordlaren is daarom donderdag de hele dag gesloten. Op RTV Noord kun je hier zien waar je wel kunt schaatsen.

Limburg

In Limburg meldt de nieuwssite 1Limburg dat er eindelijk geschaatst kan worden in de provincie. Bekijk hier waar. In Nederweert-Eind is het ijs donderdag dik genoeg om te schaatsen op de plassen van natuurgebied Sarsven en De Banen, meldt de lokale omroep Nederweert24.

Noord-Brabant

Het Brabants Dagblad meldt dat het ijs op vennen en plassen nog dikker moet worden, maar dat er op woensdag al op ondergespoten weilanden en dorpspleintjes is geschaatst. Het dagblad heeft hier een kaart met plekken waar het ijs  sterk genoeg is om te betreden.

De schaatsbaan in Moergestel is weer open, nadat deze woensdag even dicht ging omdat het ijs kapot ging door de vele schaatsers, aldus Omroep Brabant.

Noord-Holland

In Noord-Holland wordt het lange wachten van de schaatsliefhebbers beloond, aldus NH Nieuws. Wel blijkt het dat het ijs in het oosten van de provincie nog onbetrouwbaar is en hier de minste ijsbanen open zijn. Hier heeft NH Nieuws een lijst met plekken waar in Noord-Holland geschaatst kan worden..

Overijssel

In Haaksbergen is woensdagavond de eerste marathon op natuurijs verreden. Maar in Overijssel is er een grote variatie in de dikte van het ijs op verschillende plekken. IJsclub Giethoorn meldt op Twitter dat de kwaliteit van het ijs daar nog niet goed is. Ook ijsclub Dwarsgracht die natuurtochten organiseert in natuurgebied Weerribben-Wieden meldt op Twitter dat schaatsen niet mogelijk is. Donderdagmorgen is daar nog een schaatser door het ijs gezakt.

De ijsbaan op Hulsbeek bij Oldenzaal is donderdagochtend om 11.00 geopend voor drie dagen, zegt Tubantia.

Utrecht

Door de vorst is het ijs in Utrecht op een aantal plekken sterk geworden, waardoor er kan worden geschaatst. Dit is echter niet overal het geval. Woensdag zijn mensen op vijf plekken in de provincie door het ijs gezakt, schrijft RTV Utrecht. Hier kun je zien waar geschaatst kan worden.

Zeeland

De meeste ijsbanen in Zeeland hopen donderdag open te kunnen, maar er is nog wel veel zorgen over de krachtige zon die schijnt. Dit blijkt uit een inventarisatie van Omroep Zeeland, die een overzicht heeft van de ijsbanen waar schaatsers momenteel terecht kunnen.

Zuid-Holland

Mensen kunnen op steeds meer plekken in Zuid-Holland schaatsen op ijsbanen, meldt Omroep West. Hier heeft Omroep West een overzicht van plekken om veilig te schaatsen in de provincie.