De partij United Democrats (UD) is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen op Sint-Maarten. De partij krijgt zeven zetels en heeft net geen meerderheid in het vijftien zetels tellende parlement.

De wens van UD van voormalig minister-president Sarah Wescot-Williams om met een meerderheid in het parlement zonder coalitie te kunnen regeren, is niet uitgekomen.

De partij National Alliance van ex-premier William Marlin, behoudt haar vijf zetels.

De partij USM van Frans Richardson krijgt twee zetels. Richardson werd twee weken geleden opgepakt op verdenking van corruptie. Hij wordt eveneens verdacht van het kopen van stemmen.

De christelijke SMCP komt met een zetel voor het eerst in het parlement.

Zeven kabinetten

Sint-Maarten kent sinds 2010, toen het een land werd binnen het Koninkrijk der Nederlanden, veel politieke onrust. In acht jaar zijn er zeven kabinetten geweest.

Voor de nieuwe regering ligt de nadruk op de wederopbouw van het Antilliaanse eiland, dat in september 2017 keihard werd geraakt door orkaan Irma. Nederland heeft 550 miljoen euro aan noodhulp vrijgemaakt.

Geen incidenten

De verkiezingen van maandag zijn zonder incidenten verlopen. De opkomst lag op 62 procent. Dat is maar iets lager dan de verkiezingen in 2016, toen 65 procent kwam stemmen.

De verwachtingen waren dat de opkomst enorm laag zou zijn. Het verspreiden van stembiljetten verliep moeizaam door de gevolgen van Irma.