Op de tweede dag van het grootscheepse DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen in Limburg is zondag van 983 mannen wangslijm afgenomen.

Dat is een stuk minder dan de geplande 1.250, en ook een stuk minder dan zaterdag, laat de politie maandag weten.

Nog tot en met 18 maart wordt DNA afgenomen in het onderzoek naar de moord in 1998 op de 11-jarige jongen. Daarvoor hebben al 17.500 mannen een uitnodiging gekregen.

Nog eens vierduizend krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging in de bus. Het afstaan van DNA gaat op vrijwillige basis. Wie niet wil, hoeft niet te komen.

Kleine terugval

Zaterdag, op de eerste dag van het onderzoek, meldden zich 1.225 mannen. In vergelijking met zaterdag spreekt de politie van "een kleine terugval" op zondag. "Geen reden voor zorg", licht een woordvoerder van de politie maandag toe.

Het onderzoek dat de politie uitvoert, is een zogeheten verwantschapsonderzoek. In totaal hebben 17.500 mannen een oproep gekregen om vrijwillig DNA af te staan bij afnamepunten in Landgraaf, Brunssum, Heerlen en Heibloem.

1998

De oproep betreft mannen die in 1998 in de buurt van de locatie woonden waar het lichaam van de 11-jarige jongen werd gevonden. Het is het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit in Nederland.

Op 11 augustus 1998 werd Verstappen dood aangetroffen in een dennenbosje op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd gevonden op ongeveer 1.200 meter van het jeugdkamp waar hij verbleef. De jongen was toen al zo'n veertig uur vermist. Het is nog altijd onduidelijk wie er achter de moord zit.