De politie is tevreden over de opkomst tijdens de eerste dag van het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen.

''Op twee afnameplekken in Landgraaf ontstond heel even een langere wachttijd, maar dat werd opgelost door de inzet van de zogeheten mobiele brigades'', aldus de politie. Dat zijn extra medewerkers die zijn in te zetten als het op een afnameplek ineens erg druk wordt.

Volgens de politie zijn de mensen zeer gemotiveerd om deel te nemen. Iedereen wil dat de al bijna twintig jaar oude moord nu eindelijk wordt opgelost, aldus de politie. De 11-jarige Nicky Verstappen werd in augustus 1998 tijdens een jeugdzomerkamp op de Brunssummerheide vermoord. Een dader is nooit gevonden.

De komende drie weken hoopt de politie van 21.500 mannen DNA af te nemen. De meesten van hen hebben inmiddels een oproep gekregen om mee te doen aan het onderzoek. Vierduizend mannen ontvangen volgende week een brief.

Hun genetisch materiaal wordt vergeleken met DNA dat op het lichaam van Nicky is gevonden. De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting pas over een half jaar of een jaar bekend. Het gaat om een ultieme poging de dader op het spoor te komen.

Selectie

De oproep betreft mannen die in 1998 in de buurt van de locatie woonden waar het lichaam van Nicky Verstappen werd gevonden. Er is een lange periode van zorgvuldige voorbereiding en selectie aan voorafgegaan om tot de groep van 21.500 uitgenodigde mannen te komen, aldus de politie.

Zaterdag kwamen ook mannen zonder uitnodiging opdagen voor het onderzoek. De politie laat weten tijdens de afnameperiode op de geselecteerde groep te richten. "Mocht u toch een dringende reden hebben om DNA af te staan, dan wil de politie daarvoor een uitzondering maken."

Het betreft het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit in Nederland. De eerste opkomstcijfers van zaterdag worden zondagmiddag bekendgemaakt.