In het Limburgse Heibloem is de afname van DNA begonnen in de moordzaak-Nicky Verstappen. In de eerste paar uur meldden zich op de zes locaties zeker tientallen mannen.

In totaal zijn 21.500 mannen uitgenodigd om DNA af te staan in Limburg, waarvoor zes locaties zijn ingericht. Gehoopt wordt dat het verwantschapsonderzoek leidt tot een oplossing van de zaak.

Het animo om mee te doen zou groot zijn, blijkt uit gesprekken met mannen die zich zaterdagochtend hebben gemeld. Veel Limburgers hopen dat de slepende zaak op deze manier kan worden opgelost.

Volgens de politie is de opkomst in Landgraaf "massaal". De politie heeft daar zelfs een extra 'DNA-straat' moeten openen. In Heibloem, waar zo'n vierhonderd mannen zijn uitgenodigd om tot en met 27 februari DNA te komen afstaan, moesten mensen een tijd op hun beurt wachten.

In totaal wordt de komende drie weken DNA verzameld. Daarna duurt het nog een half jaar tot een jaar voor het onderzoek rond is.

Verwantschap

In totaal kregen tot nog toe 17.500 mannen een oproep om vrijwillig DNA af te staan bij afnamepunten in Landgraaf, Brunssum, Heerlen en Heibloem. Nog eens vierduizend mannen krijgen volgende week een oproep.

De oproep betreft mannen die in 1998 in de buurt van de locatie woonden waar het lichaam van Nicky Verstappen werd gevonden. Het is het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit in Nederland. 

De politie besteedde dinsdag in een speciale uitzending van het programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak, ook om extra aandacht voor de DNA-afname te vragen.

Jeugdkamp

Op 11 augustus 1998 werd de 11-jarige Nicky Verstappen dood aangetroffen in een dennenbosje op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd gevonden op ongeveer 1.200 meter van het jeugdkamp waar hij verbleef. De jongen was toen al zo'n veertig uur vermist.

Hoewel er meerdere verdachten zijn aangehouden en de politie nog altijd onderzoek doet naar het overlijden van Verstappen, is er nooit iemand veroordeeld voor zijn dood. Daarom kondigde de politie in januari van dit jaar aan op grootschalige wijze DNA-materiaal te gaan verzamelen voor een zogeheten verwantschapsonderzoek.