Justitie wil dat Michael P., de verdachte van het verkrachten en doden van Anne Faber, zijn straf voor verkrachtingen en afpersingen in Nijkerk volledig uitzit. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) geen recht op voorwaardelijke invrijheidsstelling in die zaak, omdat hij zich ondertussen ernstig heeft misdragen. 

Volgens het OM moet hij daarom de volle twaalf jaar cel waartoe hij is veroordeeld, uitdienen. Dat heeft de behandelend officier van justitie vrijdag gezegd.

De rechtbank in Arnhem behandelt donderdag de vordering van justitie om voorwaardelijke invrijheidsstelling van P. achterwege te laten. 

De 27-jarige man uit Zeewolde verkrachtte in 2010 twee minderjarige meisjes in Nijkerk op zeer brute wijze. Ook pleegde hij straatroven. Omdat hij weigerde mee te werken aan psychisch onderzoek, kreeg hij geen tbs opgelegd.

De man zou dit jaar voorwaardelijk klaar zijn met zijn straf in de Nijkerkse zaak. Toen hij werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de zaak Faber, werkte hij in een kliniek in Den Dolder aan zijn terugkeer naar de maatschappij. 

Advocaat Niels Dorrestein, die P. vertegenwoordigt in de rechtszaak betreffende de dood van Faber, laat aan NU.nl weten dat hij zijn cliënt donderdag ook zal bijstaan. Inhoudelijk wil hij nog niet reageren op de vordering van justitie. 

Anne Faber

P. zit nu vast omdat hij ervan wordt verdacht op 29 september vorig jaar Faber te hebben verkracht en gedood. Hij heeft aan de politie bekend dat hij de 25-jarige vrouw uit Utrecht tegenkwam op haar fiets en haar onder bedreiging van een mes meenam en verkrachtte. 

Vervolgens heeft hij haar lichaam begraven in een natuurgebied in Zeewolde. Hier werd Faber, bijna twee weken na haar laatste teken van leven, gevonden op aanwijzing van de verdachte. 

De rechtszaak tegen P. hervat op 23 maart en de inhoudelijke behandeling vindt plaats op 11 en 12 juni.