Jacques H. heeft één jaar cel gekregen in de corruptiezaak rond de aanschaf van dienstauto’s voor politie en Defensie. Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar geëist.

De 65-jarige H. stond jarenlang aan het hoofd van de aanbestedingen voor auto’s van politie en Defensie. Hij trakteerde zichzelf op tal van voordelen. Zo kocht hij een auto tegen gereduceerd tarief en kon hij jarenlang gratis tanken.

Ook zou hij zou op kosten van autoleveranciers 26 “snoepreisjes” in tien jaar hebben gemaakt. Zo ging hij onder meer naar Roland Garros in Parijs, Formule-1 races in Monaco en op minicruises op de Middellandse Zee. In totaal is hieraan ongeveer een ton uitgegeven. 

H. zei tijdens de zitting in december dat de reizen allemaal een zakelijk karakter hadden. "Dat is gewoon gebruikelijk in die wereld." Volgens hem wilden de autobedrijven geen tegenprestatie.

De reizen van H. werden betaald door auto-importeur Pon (Volkswagen), Peugeot en Renault. Pon heeft al een schikking van twaalf miljoen euro met justitie getroffen.

Meer verdachten

In het onderzoek bracht het OM uiteindelijk zes (ex-)ambtenaren en vijf medewerkers uit de autobranche voor de rechter. Vijf van de zes ambtenaren zijn door de rechtbank veroordeeld. In één geval volgde vrijspraak, conform de eis van de officier van justitie.

In totaal had het OM 37 verdachten in de zaak. Een aantal van hen kwam er met een geldboete of een taakstraf vanaf. Het onderzoek tegen de verdachten kwam in 2011 op gang na een anonieme brief van een klokkenluider.