Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in het Gerechtshof Leeuwarden opnieuw levenslang geëist tegen de broers Admilson en Marcos R. voor drievoudige moord.

De broers uit Hoogeveen worden verdacht van het plegen van drie roofmoorden. Ze zouden in 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo met een vuurwapen om het leven hebben gebracht. Ook worden ze verdacht het wurgen van het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo, beiden 77 jaar, in 2013.

De rechtbank in Assen kwam voor beide broers tot een celstraffen van dertig jaar. Admilson R. (33) kreeg ook tbs met dwangverpleging opgelegd. Het OM vond deze straffen te laag en ging in hoger beroep.

De rechtbank wilde geen levenslang opleggen vanwege het definitieve karakter van de straf. Levenslang zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. 

Door een wetswijziging, die staatssecretaris Dijkhoff vorig jaar doorvoerde na kritiek van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, zou een levenslange straf nu geen bezwaren meer hebben, vindt het OM. Levenslang veroordeelden hebben nu de mogelijkheid om hun straf , na 25 jaar, opnieuw te laten beoordelen en eventueel deel te nemen aan een reïntegratieplan. Hierdoor is er uitzicht op vrijlating.   

Zitting

Admilson R. was donderdag niet aanwezig bij de voortzetting van de zaak. Hij werd bij de laatste zitting in oktober afgevoerd uit de rechtszaal, toen hij zichzelf met een klein scherp voorwerp wilde verwonden. Marcos R. (32) is donderdag wel naar het gerechtshof gekomen.

De advocaten van de broers, die ook in hoger beroep gingen, stelden donderdag tijdelijke gevangenisstraffen en tbs-behandeling voor. Marcos R. zou een lagere straf dan de regisserende Admilson R. moeten krijgen, vindt zijn advocaat. 

Aanvullend onderzoek

Eind 2016 leek er al uitspraak te komen in de beroepszaak. Het gerechtshof wilde echter aanvullend forensisch onderzoek naar de dood van Berend Smit, om te kunnen bepalen of er sprake was van moord of doodslag. De broers hebben bekend drie keer op Smit te hebben geschoten.

Volgens het OM was er ook een vierde schot, maar bewijs hiervoor kwam niet uit het aanvullende onderzoek naar voren.

Voorbereid

De drie moorden zijn volgens het OM uit geldnood gepleegd en werden nauwkeurig voorbereid. Zo hielden de broers het huis van het echtpaar Veenendaal dagenlang in de gaten.

Voorafgaand aan het neerschieten van Berend Smit, in natuurgebied Dwingelderveld, oefenden de broers volgens het OM met een wapen. Daarna lagen ze er in een greppel te wachten op een slachtoffer met geld, zo stelt de aanklager.