Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag besloten vier grote tabaksfabrikanten niet te vervolgen. Hiermee gaat het OM niet mee in de aangifte tegen de industrie.

Volgens het OM is roken dodelijk en het produceren van sigaretten draagt daar aan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet.

Het OM ziet binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging en zal daarom geen verder onderzoek doen.

De aangifte werd gedaan door strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq, mede namens de 43-jarige Anne Marie van Veen uit Zwolle. Zij rookte dertig jaar en heeft nu uitgezaaide longkanker. Van Veen houdt de tabaksindustrie verantwoordelijk voor haar rookverslaving en wil een verbod op tabak.

Ficq stapt nu naar het Gerechtshof in Den Haag om vervolging alsnog af te dwingen door middel van een zogeheten artikel 12-procedure. Een besluit kan maanden of misschien zelfs een jaar duren.

"Ik heb er vertrouwen in dat het hof straks de juiste beslissing gaat nemen en achter ons gaat staan", zegt Van Veen in een reactie. "De misdadige praktijken van de tabaksindustrie moeten worden gestopt."

Lucky Strike

British American Tobacco (BAT) en Philip Morris hebben "met instemming kennisgenomen" van het besluit van het OM. "Onze producten voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving en worden op volledig legale wijze op de markt gebracht", laat de Nederlandse tak van BAT weten. 

BAT produceert sigarettenmerken als Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall en Rothmans. Het is een van de vier grote bedrijven waartegen aangifte was gedaan.

Mishandeling

In de aangifte wordt de tabaksindustrie onder meer beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte.

Sigaretten zouden makkelijker rookbaar en extra verslavend worden gemaakt door de toevoeging van onder meer honderden stoffen. Door middel van kleine gaatjes in filters van 'sjoemelsigaretten' zouden testmachines worden bedrogen die de schadelijkheid van sigaretten meten. Dit laatste wordt bevestigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Organisaties

Ficq kon de afgelopen tijd tal van maatschappelijke en beroepsorganisaties bijschrijven op haar lijst. Onder meer medische centra, huisartsen, kinderartsen en de verslavingszorg steunen de aangifte.

Ook de grootste beroepsorganisatie in de zorg, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, en het Longfonds hebben zich aangesloten.

Meerdere organisaties hebben tevens ook goede hoop dat de tabaksindustrie alsnog zal worden vervolgd. "We kijken vol vertrouwen uit naar het vervolg. We hadden natuurlijk het liefst een ander besluit van het OM gezien", zegt een woordvoerster van het Longfonds.

Volgens KWF Kankerbestrijding heeft het OM "heel rigide" naar de wet gekeken bij het besluit om de industrie niet te vervolgen. "Maar de wet is bedoeld om mensen te beschermen. Er is tijd nodig om anders te gaan denken over de tabaksindustrie. Blijkbaar is het OM nog niet zover", zegt een woordvoerster.

Kwart Nederlanders

Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.