Bij de herdenkingsdienst voor oud-premier Ruud Lubbers in de katholieke Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam waren dinsdag veel bekende (oud-)politici aanwezig.

Minister-president Mark Rutte was een van de sprekers die Ruud Lubbers herdacht. De mis werd gecelebreerd door bisschop Van den Hende van Rotterdam.

Lubbers, die vorige week overleed, is na de dienst begraven op de begraafplaats Laurentius in Rotterdam-Crooswijk. Dat gebeurde te midden van zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

In verband met de uitvaart van de staatsman hingen de vlaggen op veel overheidsgebouwen dinsdag halfstok. Premier Mark Rutte stelde hiervoor een vlaginstructie vast.

Aanwezigen

Bij de dienst waren alle nog levende oud-premiers aanwezig, Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende. 

Prominente CDA'ers Elco Brinkman, Hans van den Broek, Wim Deetman en huidig CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma woonden de bijeenkomst eveneens bij.

Vanuit de regering waren vice-premier Hugo de Jonge, minister Ank Bijleveld en minister Wopke Hoekstra aanwezig bij de dienst. Ook was er een delegatie van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR uit Genève aanwezig.

Ook de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, loco-burgemeester Joost Eerdmans en oud-burgemeester Bram Peper bewezen in de kathedraal hun plaatsgenoot de laatste eer.

Oud-premiers arriveren bij herdenking Lubbers
90
Oud-premiers arriveren bij herdenking Lubbers

Maandag

Verder waren ongeveer 650 vrienden, kennissen en andere relaties van de familie Lubbers aanwezig. Net als oud-bewindslieden uit de kabinetten-Lubbers I, II en III.

Maandagmiddag namen enkele honderden mensen al afscheid van Lubbers.

Carrière

De geboren Rotterdammer was de langstzittende premier van Nederland. De CDA'er stond aan het hoofd van drie kabinetten in de periode van 1982 tot 1994. Hij regeerde eerst zeven jaar met de VVD van Ed Nijpels en Joris Voorhoeve. Daarna volgden vijf jaar met de PvdA van Wim Kok.

Voor die tijd was hij onder meer voor de Katholieke Volkspartij minister van Economische Zaken, lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van het CDA. Hij geldt als een van de prominentste politici uit de naoorlogse politiek.

Onder het leiderschap van Lubbers behaalde het CDA in 1986 en 1989 54 zetels, wat nog altijd een record is.

Informateur

Na zijn loopbaan in de politiek was hij hoogleraar en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties van 2001 tot 2005. Ook was hij twee keer betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet als informateur, in 2006 en 2010.

In 1995 werd de christendemocraat benoemd tot minister van staat. Een eretitel die wordt toegekend door de koning of koningin, op voordracht van de ministerraad.