Vier jonge mannen uit Amsterdam die in 2014 een juwelier overvielen, zijn door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot celstraffen tussen de drie en zeven jaar. De straffen vallen lager uit dan die de rechtbank eerder gaf, omdat ze zijn vrijgesproken van poging tot doodslag. 

Volgens het gerechtshof is niet bewezen dat de mannen in hun vlucht op agenten hebben geschoten, blijkt maandag uit het oordeel. Daarom vallen de straffen lager uit. 

De vier waren ten tijde van de overval tussen de 18 en 25 jaar oud. De rechtbank veroordeelde de groep mannen in 2015 tot celstraffen uiteenlopend van elf tot veertien jaar. Drie van de mannen werden aangeklaagd van de overval, een vierde is medeplichtig. 

Bij de overval zijn de juwelier en zijn gezin, waaronder een 6-jarig meisje, met een vuurwapen bedreigd. De vitrines werden kapotgeslagen en bijna alle sieraden werden meegenomen. 

De mannen vluchtten op een scooter en later in een gereedstaande auto. Toen deze beschadigd raakte, hebben ze een toevallige passant mishandeld om hem uit zijn auto te krijgen. Met dit voertuig zijn ze verder gereden, tot de politie ze door middel van een wegblokkade wist te stoppen. 

Getuigen

In tegenstelling tot de rechtbank, oordeelt het hof dat niet bewezen is dat de mannen het vuur hebben geopend op de politieagenten. "Er zijn geen kogelhulzen gevonden en de verklaringen van getuigen zijn niet eenduidig op dit punt", aldus het oordeel. 

De mannen moeten de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 10.000 euro.